Kinderopvang magazine nr. 12, 2017

  In het laatste nummer van 2017 bieden we een uitgebreid speeldossier waarin we alle lessen van speeldeskundige Marianne de Valck op een rij hebben gezet. En dat zijn er nogal wat! Verder geven we tips om meer  uit het haal- en brengmoment te halen met ouders en luiden flexwerkers de noodklok.

  Help, decemberstress

  Help, Sinterklaas staat voor de deur! En voor je het weet is het daarna alweer kerstmis. De feestdagen moeten natuurlijk vooral leuk zijn, maar voor sommige kinderen is het allemaal ook wel spannend en veel. Hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft in je groep en hoe blijf je zelf ontspannen in alle drukte? Pedagoog Inge van Rijn geeft tips.

  ‘Te flexibel schaadt iedereen’

  ‘s Morgens nog niet weten of je ‘s middags moet werken of op welke groep je die dag wordt ingezet. Onzekerheid over je salaris. Pedagogisch medewerkers met een flexcontract zijn het beu. Ouders zijn tijdens de crisisjaren zo verwend met flexibiliteit dat werkgevers nu niet meer terug kunnen. De FNV hekelde recent de ‘flexverslaving’ van werkgevers. Drie flexwerkers aan het woord: ‘Uiteindelijk schaadt het iedereen; medewerkers, maar ook kinderen en ouders.’

  Dit willen wij

  ‘Mijn man en ik werken als zelfstandige: hij is vermogensbeheerder, ik werk in de online-marketing. We hebben drie kinderen: Sem (12) heeft geen bso meer nodig, Hugo (9) gaat op maandag en tijdens vakanties, Livia (6) op maandag en dinsdag. We kiezen voor Bloesem omdat het een kleinschalige en heel flexibele opvang is.

  Baby’s ontspannen uitdagen

  In de tiendelige serie De Babyspecialist haken we in op alle facetten die komen kijken bij het werken met de allerkleinsten in de kinderopvang. Dit is aflevering 7: bewegen en spelen.

  Dossier spelen & speelgoed

  Speelgoeddeskundige Marianne de Valck stopt na ruim twintig jaar met het geven van speel(goed)advies. In die twintig jaar zette ze het belang van spelen en speelgoedkeuze in de kinderopvang op de kaart. Je kent haar misschien van congressen, van haar publicaties of van een speelgoedscan op je eigen locatie. Nu maken we met haar de balans op. Welke van haar adviezen verdienen een blijvend podium?

  Haal meer uit het haal- en brengmoment

  Een goede overdracht is allesbepalend voor het beeld dat een ouder krijgt van een kinderopvangorganisatie. Het zijn maar een paar minuten per dag, maar ze kunnen het verschil maken. Reden genoeg om daar in te investeren. Communicatietrainer Nicole van Asten legt uit hoe.

  Reggio Emilia in Zweden

  Dit najaar stapten drie leidsters van het Utrechtse kinderdagverblijf De Poppenzolder op het vliegtuig naar Zweden. Franka, Kieke en Aspacia mochten er komen kijken bij drie förskolor (kinderdagverblijven), die net als zij werken volgens het gedachtegoed van Reggio Emilia.

  innovaties in VVE

  Zelfs baby’s genieten van voorlezen’

  De kinderen worden al enthousiast als ze ‘s morgens het ‘boek van de dag’ klaar zien staan. Pedagogisch medewerker Renate Wolswijk van kinderopvangorganisatie Junis Kinderopvang in Alphen aan den Rijn hield altijd al van voorlezen, maar sinds project BoekStart is ze helemaal overtuigd. ‘Zelfs baby’s genieten al van voorlezen.’

  ‘Professionals vóelen dat PPINK over hen gaat’

  Beroepsvereniging PPINK maakte na de kick-off in september een vliegende start. De aanmeldingen komen gestaag binnen. Ondertussen is het bestuur volop in gesprek met de belangrijkste partijen in de branche. Robin de Vos, vicevoorzitter en penningmeester van PPINK, merkt hoe essentieel het is om een stevige achterban te hebben. ‘Hoe meer leden, hoe beter we de stem van de pedagogisch professional kunnen laten horen. Dus: schrijf je in!’