Zindelijk worden: Kunnen, Begrijpen en Willen

Werken aan de zindelijkheid van peuters, hoe doe je dat eigenlijk? Wat is de beste timing hiervoor en hoe pak je het aan? Kinderopvangpedagoge Inge van Rijn geeft advies.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

‘In de vakantie gaan we hem zindelijk maken’, zo sprak een ouder van een tweejarige peuter tegen de pedagogisch medewerker. En ze voegde er aan toe: ‘Als jullie op de crèche vast willen beginnen…?’
We hebben hier direct een paar misverstanden over zindelijkheid èn over opvoeding in de kinderopvang te pakken. Ten eerste: een kind is niet zo maakbaar als opvoeders vaak denken. Ten tweede: het kindercentrum ondersteunt de ouders bij het opvoeden, maar is geen uitvoerder van pedagogische klusjes die de ouder opdraagt.

‘De opvoeder is niet almachtig’ zo schreef de pedagoog Janusz Korczak (zie kader) al in 1920.

0
189

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.