Zelfregulatie: de wereld leren kennen

Een peuter die tijdens het fruithapje niet kan wachten op zijn beurt en begint te trekken en te duwen aan het bord. Of een kind dat met blokken gaat gooien als het niet lukt een toren te bouwen. Het zijn een paar voorbeelden van kinderen die impulsief reageren en nog niet weten hoe je dat beter kunt aanpakken. Als pm’er kun je daarbij helpen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
iStock

Impulscontrole is een onderdeel van het grotere begrip ‘zelfregulatie’. ‘We denken vaak dat zelfregulatie hetzelfde is als impulscontrole, maar het is veel meer dan dat’, vertelt Lucie de Jong, orthopedagoog en onderwijskundige. ‘Zelfregulatie is ook: jezelf kunnen focussen. Focussen op dat wat je nodig hebt om jezelf te kunnen ontwikkelen, en om de wereld om je heen te kunnen begrijpen. Dit leer je door te ervaren hoe anderen dat doen. Wat zijn bijvoorbeeld de verwachtingen van volwassenen en hoe ga je daar als kind mee om? En hoe verhoud je je tot andere kinderen om je heen?’

‘Het betekent ook

0
53

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.