Verplaats je in de ander

De ontwikkelingspsycholoog Piaget (1896-1980) liet het al zien: het is moeilijk voor jonge kinderen om zich te verplaatsen in een ander. Als twee kinderen, met een wand tussen hen in, samen eenzelfde patroon moeten maken, dan komen zij hier samen niet uit.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het onderzoek

Een kind hield bijvoorbeeld aan zijn kant van de wand een puzzelstukje omhoog en vroeg: ‘Is deze goed?’ Dit kind stelt dus een onmogelijke vraag, omdat het andere kind het stukje helemaal niet kan zien. Het verrassende was dat het kind ook nog antwoord gaf: ‘Ja.’ Met dit antwoord wordt het misverstand nog groter, en dit proefje laat zo zien dat peuters en kleuters vaak redeneren vanuit zichzelf. Ze moeten nog leren dat de ander een eigen perspectief heeft. Er is een cognitieve kant: wat weet de ander wel en niet, en hoe ga je hiermee om als

0
21

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.