Seksueel getint gedrag – Niet vies, maar doodnormaal

Het jongetje dat tijdens het kringgesprek met zijn handjes in z’n broek zit te friemelen. De peuter die het leuk vindt om aan de borsten van een pm’er te zitten. Of de baby die tijdens het verschonen een stijf piemeltje krijgt. Het zijn niet alleen voorbeelden die elke pm’er zal herkennen, maar die ook tot onzekerheid kunnen leiden. Want wat moet je met dit soort gedrag?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Adobestock

‘Het hoort allemaal bij de seksuele ontwikkeling van een kind’, vertelt Annemiek Waage, pedagoog en eigenaar van Professioneel opvoeden. ‘Vaak denken mensen dat er bij kleine kinderen nog geen seksuele ontwikkeling is, maar die begint eigenlijk al bij de geboorte. Volwassenen geven aan dit soort gedrag vaak een seksuele betekenis, maar het gaat om de ontwikkeling van intimiteit.’

De seksuele ontwikkeling verloopt bij elk kind anders. Zo begint het ene kind op tweejarige leeftijd al over het verschil tussen jongetjes en meisjes, een ander pas een jaar later. Annemiek: ‘Intimiteitsontwikkeling begint met aangeraakt worden. Rond het eerste levensjaar kunnen kinderen

0
95

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.