Is dit kind hoogbegaafd?

Soms sta je versteld van de uitspraken van kinderen in je groep. Je leest een boekje over de maan en een peuter roept: ‘De maan en een banaan horen bij elkaar.’ Bij het zingen van een Sinterklaasliedje vraagt een kind: ‘Is Sinterklaas zelf wel eens stout?’ Waar halen ze het vandaan?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Pixabay

Gaat het hier om kinderen die hoogbegaafd zijn? Hoogbegaafd is een ingewikkeld begrip. In het onderwijs ben je hoogbegaafd als je meer dan 130 punten scoort op een intelligentietest (het gemiddelde IQ is 100) en als je heel gemotiveerd en creatief bent. Bij jonge kinderen kun je nog geen IQ-test doen, omdat zij de taal nog niet genoeg beheersen. Motivatie en creativiteit is ook moeilijk te meten. In plaats van ‘hoogbegaafd’ gebruiken we daarom liever de term ‘ontwikkelingsvoorsprong’ bij kinderen die zich opvallend snel ontwikkelen.

Ontwikkelingsvoorsprong herkennen

In de groep valt het je op als een kind zich sneller ontwikkelt

2
342

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.