Een nieuwe lente, een nieuw geluid

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’, schreef Herman Gorter ooit als openingsregel van een gedicht. Ook dit stukje wil ik schrijven over geluiden in de lente; geluiden die je ook in de kinderopvang kunt horen. Geen geluiden uit de wandelgangen; nee, het geluid van kinderen buiten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Over het onderzoek

Deze aflevering dus een ander… geluid. June Countryman, Martha Gabriel en Katherine Thompson hebben in een recente studie in het tijdschrift Music Education Research de geluiden van buiten spelende kinderen geanalyseerd. Ze hoorden spontane ‘zang’ waarbij kinderen elkaar aanstaken met hun kreten en deuntjes. Of in de woorden van de onderzoekers: ze waren bezig met ‘melodische en ritmische co-creativiteit’. Dat kinderen geluiden maken is niet zo vreemd, aldus Countryman en haar collega’s, omdat alles vaak samengaat bij jonge kinderen. Bewegen, mimiek én geluid maken gaan vaak hand in hand; een kind kan niet anders. En zang werkt

0
19

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.