Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Editorial Leiderschapsgedrag

'De indruk die ik de afgelopen maanden kreeg, is dat de kinderopvang een hele mooie sector is. Waar altijd beweging en reuring is. Waar ontzettend veel mooie dingen gebeuren. Het is ook een sector die een hele pittige tijd doormaakt.  
Fotograaf: Annemarijne Bax
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41190-023-1747-4/MediaObjects/41190_2023_1747_Fig1_HTML.jpg
Foto: Annemarijne Bax
Met personeelstekorten, lange wachtlijsten en een nog steeds toenemende vraag. Met een hoge werkdruk en een hoog ziekteverzuim. En met een toenemend aantal incidenten.’ Dit waren min of meer mijn openingswoorden op het Jaarcongres Management Kinderopvang op 8 september. Het doel van die, wat negatieve, opening? Erkennen hoe pittig het werk van managers in de kinderopvang nu is. En vooral: een aanloop om met elkaar op zoek te gaan naar oplossingen voor dat wat beter kan. Het congres stond namelijk in het teken van goed werkgeverschap en het bieden van kwaliteit. Hoe zorg je dat je team werkplezier blijft ervaren ondanks de hoge werkdruk en gemotiveerd blijft? En, niet onbelangrijk, dat de kwaliteit van opvang hoog blijft?
Natuurlijk bestaat ‘het’ antwoord op die vragen niet. In elke organisatie zal het antwoord net anders zijn. Maar een aantal verhelderende dingen werden er, in mijn ogen, wel gezegd. Zo stelde hoogleraar Ruben Fukkink dat de Nederlandse kinderopvangsector zich niet kleiner moet maken dan ze is. Uit zijn studie naar kinderopvang in Europa blijkt namelijk dat wij het helemaal niet slecht doen. En Scandinavië, dat soms als de heilige graal gezien wordt? Daar hebben ze het echt niet veel beter voor elkaar dan wij. Dus ja: erken wat er beter kan en werk daaraan. Maar wees ook trots op wat er hier allemaal wél goed gaat en draag dat uit naar je team.
Iets anders wat bleef hangen, was een opmerking van organisatie- psycholoog Anje-Marijcke van Boxtel. Zij stelt: ‘Leiderschapsgedrag is besmettelijk.’ Ik haal daaruit dat als jij je opstelt als een leider, je team dat overneemt en zelf ook (meer) leiderschapsgedrag zal tonen. Meer autonomie neemt. Meer eigenaarschap en zeggenschap laat zien. En als dat gebeurt komt dat, volgens mij, ten goede aan de kwaliteit, het werkplezier en het teamgevoel. Win-win-win dus. Was je niet aanwezig op het congres maar wil je wél graag meer weten over goed werkgeverschap? Geen probleem! In dit magazine vind je deel 4 van onze serie Goed werkgeverschap. Op onze site bundelen we alle informatie uit de serie op www.​kinderopvangtota​al.​nl/​goedwerkgeversch​ap.
Sophie van Hogendorp hoofdredacteur Management Kinderopvang sophie.vanhogendorp@bsl.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.