De kracht van actief luisteren

Actief luisteren is een waardevol instrument voor pm’ers, vindt Ellen Bout. Regelmatig geeft zij pm’ers trainingen in effectief communiceren volgens de Gordon-methode. Daarin neemt actief luisteren een belangrijke plek in. ‘Pm’ers denken vaak dat het heel veel tijd kost. Maar met behulp van actief luisteren voorkom je problemen. Dat scheelt juist heel veel tijd.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Wat is actief luisteren precies?

‘Als kinderen iets zeggen, zit er vaak iets anders achter. Door actief te luisteren “zet je de deur open” en nodig je het kind uit om zijn eigen gevoelens of probleem te verwoorden. Je geeft als het ware feedback over de gevoelens van een kind en daardoor help je het kind zichzelf te helpen. Ik weet dat pm’ers dat vaak lastig vinden, maar door actief te luisteren laat je zien dat je écht luistert naar het kind. Negen van de tien keer vertellen kinderen dan hun verhaal of vinden ze zelf een oplossing.’

In welke

0
80

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.