Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatregelen overheid na Estro-faillissement

Er vindt voortdurend overleg plaats over de afhandeling van het faillissement van Estro tussen het ministerie van Asscher en onder andere De Belastingdienst en gemeenten. Hiermee wil de minister zorgen dat het faillissement zo goed mogelijk wordt afgehandeld. Hij ziet hiervoor verschillende rollen voor de overheid weggelegd. We zetten ze op een rij.
Maatregelen overheid na Estro-faillissement
Foto: ANP

Lodewijk Asscher van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dit in een Kamerbrief. De maatregelen zorgen ervoor dat ouders zo min mogelijk belast worden met het faillissement, maar zijn er ook om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen. Hierover vindt voortdurend overleg plaats tussen het ministerie, de Belastingdienst, gemeenten, Estro en de curator.

Registratienummers LRKP

Om het afhandelen van de administratie zo soepel mogelijk te laten verlopen, zet de minister erop in dat registratienummers in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen van overgenomen locaties behouden blijven. Hierover gaat het ministerie in gesprek met DUO, VNG en gemeenten. Het doel hiervan is dat ouders niet in problemen komen met hun recht op kinderopvangtoeslag.

Toeslagen

Daarnaast moet de overheid volgens de minister voorkomen dat toeslaggeld in de zak van het failliete Estro verdwijnt. De kinderopvangtoeslag van ouders met een rechtstreekse uitbetaling naar Estro wordt stopgezet. Deze voorschotten worden direct op de rekening van ouders gestort. Hiervoor heeft De Belastingdienst al de benodigde maatregelen genomen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is overtuigd dat er een oplossing komt rondom het faillissement bij Estro. Hij verwacht dat constructies met private investeerders in de toekomst minder vaak zullen voorkomen door maatregelen die eerder genomen zijn. Lees meer >>

Borgen kwaliteit

Verder vindt de minister het belangrijk dat de overheid de kwaliteit van de kinderopvang op orde blijft. Hiervoor zijn in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen eisen vastgelegd. Hierin staat dat een aanbieder van kinderopvang zelf moet zorgen dat het aan de wettelijke eisen voldoet. Een toezichthouder toetst of de instelling dit ook daadwerkelijk doet. Deze eisen gelden ook voor de nieuwe eigenaren van de Estro-locaties. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om locaties die overgenomen zijn of een doorstart maken extra te controleren.

Sectorplan

Daarnaast wil Asscher de medewerkers die bij Estro ontslagen dreigen te worden, wijzen op het sectorplan voor de kinderopvang. Dit plan heeft als doel om mensen die dat nodig hebben te begeleiden en wordt ingezet op omscholingstrajecten naar werk in andere branches, benadrukt Asscher. Dit plan kan volgens de minister een uitkomst bieden voor sommige medewerkers van Estro.

Asscher bereikt met het sectorplan waar hij op doelt nog geen concrete banen. Deze kritiek uiten Kamerleden nadat Asscher in een brief een update gaf van wat er tot nu toe bereikt is. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.