Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maandelijks opvanggegevens delen verplicht: Eerste Kamer stemt in met wetswijziging

Zo’n 85 procent van de kinderopvangorganisaties levert al maandelijks opvanggegevens van elk ingeschreven kind aan de Belastingdienst/Toeslagen. Per 1 januari 2022 is dit wettelijk verplicht. De Eerste Kamer stemde deze week in met de wetswijziging.
maandelijks-opvanggegevens-delen-verplicht-eerste-kamer-stemt-in-met-wetswijziging
Foto: AdobeStock

Het verplicht aanleveren van de opvanggegevens aan de Belastingdienst/Toeslagen is één van de manieren waarop de overheid het toeslagenstelsel wil verbeteren. Met actuele opvanggegevens kan de Belastingdienst/Toeslagen zien of ouders te veel of te weinig kinderopvangtoeslag krijgen.

Minder risico op terugvorderingen

Is er een groot verschil in wat ouders ontvangen en waar zij recht op hebben volgens deze gegevens, dan wordt er contact opgenomen met ouders. Zij kunnen dan hun toeslag controleren en – indien nodig – aanpassen. Daardoor krijgen ouders eerder het bedrag waar zij recht op hebben en lopen zij minder risico op (hoge) terugvorderingen aan het einde van het jaar.

Q&A voor houders

Branchepartijen BK, BMK, BOinK en Voor Werkende Ouders roepen kinderopvangorganisaties al langer op om de opvanggegevens maandelijks te delen met de Belastingdienst/Toeslagen. Met de sector is een nuttige Q&A voor houders en ouders opgesteld waar aanvullende informatie uit gehaald kan worden.

Ondersteuning Waarborgfonds Kinderopvang

Ondernemers die moeite hebben met de aanlevering, omdat de systemen niet goed werken of omdat ze er niet uitkomen met het sjabloon, kunnen ondersteuning krijgen via het Waarborgfonds Kinderopvang. Bekijk hier de terugblik op het webinar dat BK samen met de Belastingdienst en het Waarborgfonds Kinderopvang organiseerde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.