Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Maand van de mediaopvoeding begonnen

Mediaopvoeding

Eén op de drie gezinnen heeft een tablet in huis waar 66 procent van de kleuters regelmatig mee speelt, maar de meest populaire media blijven de tv en kinderboekjes. Dit zijn een aantal conclusies uit een onderzoek naar het mediagebruik van peuters en kleuters onder 1500 ouders. Het betekent tevens de aftrap van de Maand van de Mediaopvoeding.

Iene Miene Media
De lancering van de themamaand vond plaats op kinderdagverblijf de blauwe tijger in Amsterdam waar Tweede Kamerlid van D66 Boris van der Ham het onderzoek Iene Miene Media in ontvangst nam. Peuters en kleuters worden steeds vroeger zelfstandige mediagebruikers. Vanaf hun eerste jaar kijken ze televisie en DVD, op 3-jarige leeftijd ontdekken ze tabelt, smartphone en laptop, zo blijkt uit het onderzoek.

Vragen
Ouders zien positieve effecten ervan voor de taal-. reken- en motorische ontwikkeling, maar maken zich zorgen om ongewenste reclame of enge filmpjes. Ouders hebben vragen, bijvoorbeeld wat geschikte apps zijn (46 procent), waar ze informatie kunnen vinden over veilig internetgebruikt (52 procent) en wat een gebruikelijke tijd is om per dag aan media te besteden (46 procent).

Mediawijsheid testen
Op de website maandvandemediaopvoeding.nl staan tips over mediagebruik, er is een test waarmee opvoeders kunnen testen hoe mediawijs ze zelf zijn en er kan gestemd worden op kindermedie voor de Media Ukkie Award 2012 die op 16 mei wordt uitgereikt.

Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.