Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Luierrecycling laat niet lang meer op zich wachten’

Het recyclen van luiers in Nederland komt maar niet van de grond. Dat terwijl luierafval inmiddels 5 procent van de afvalberg uitmaakt. In één van de genoemde oplossingen wordt het kinderdagverblijf als verzamelpunt voor poepluiers genoemd.
1 Luierrecycling.jpg
Naar schatting komt er in Nederland jaarlijks 200 duizend ton luierafval vrij. Dat zijn vijf luiers per dag per kind en dat gedurende drie jaar. - Foto: Fotolia

Deze suggestie doet Stichting Luierrecycling Nederland in de Volkskrant. Volgens de stichting en andere experts die aan het woord komen in het artikel, duurt het niet lang meer of er worden door gemeenten en bedrijven nieuwe pogingen gedaan om luiers apart in te zamelen.  De Canadese multinational Knowaste deed rond de eeuwwisseling al een poging voor recycling van luiers, maar dat stopte in 2007 plotseling. Inmiddels opent de fabriek op verschillende plekken in Europa locaties en zou een nieuwe fabriek in Nederland een serieuze optie zijn.

Luierstapel

Naar schatting komt er in Nederland jaarlijks 200 duizend ton luierafval vrij, aldus de Volkskrant. Dat zijn vijf luiers per dag per kind en dat gedurende drie jaar. Maar niet alleen baby’s dragen bij aan de luierstapel in Nederland, ook verzorgingshuizen, ziekenhuizen en particulieren zijn goed voor nog eens 200 duizend ton aan luierafval.

Recyclen

Het reclyclen van luiers is prima mogelijk. Van de papiervezels kan de krant worden gedrukt, het plastic kan worden hergebruikt als vuilniszak, emmer of bouwmateriaal en de super absorberende korrels (SAP) kan gecentrifugeerd of verbrand worden. De uitwerpselen (maakt 65-70 procent van de afvalzwaarte uit) kunnen verwerkt worden tot biogas waarop bijvoorbeeld auto’s kunnen rijden.

Kinderdagverblijf

Gemeenten zouden volgens het artikel maar al te graag overschakelen op aparte luierinzameling omdat luierafval nu zo zwaar is. Betrokken organisaties roeren zich. Stichting Luierrecycling Nederland verzamelde 20 duizend serieuze aanmeldingen voor deelname aan luierinzameling. De stichting denkt dat een inzameling van luierafval op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf een goede manier is om het inzamelen te organiseren.

Nijmegen

Minstens drie andere afvalverwerkers zijn momenteel bezig met luierrecycling. In de regio Nijmegen wordt volgend jaar een fabriek gebouwd. Op woensdag 7 september vindt een presentatie op een luierbijeenkomst voor gemeenten plaats, onder andere georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat.

Het onderwerp duurzaamheid leeft nog (te) weinig in de kinderopvang. Dat is jammer, want er valt soms met simpele middelen veel te besparen. Daarom hier tien tips voor duurzame kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.