Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Luchtvervuiling mogelijk oorzaak autisme

Luchtvervuiling mogelijk oorzaak autisme

Vervuilde lucht is mogelijk een oorzaak van autisme. Dat blijkt uit een studie van de University of Southern California. Hoe hoger de fijnstof en stikstofdioxide in de lucht, hoe groter het risico dat een kind autisme ontwikkelt.

Resultaten
De onderzoekers hebben gekeken naar de luchtvervuiling waaraan moeders met kinderen met en zonder autisme aan worden blootgesteld. De resultaten van het onderzoek maken het zeer aannemelijk dat de luchtvervuiling de stoornis in de hand werkt. In wijken met de hoogste concentraties luchtvervuiling komt autisme drie keer zo vaak voor als in wijken met de schoonste lucht.

Benzine
Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, zegt in de Volkskrant dat de Amerikaanse studie goed in elkaar zit. In het verleden is al bewezen dat blootstelling aan lood een serieuze bedreiging is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Om die reden wordt lood uit benzine verwijderd.

Bewijs
Brunekreef pleit voor verder onderzoek naar de relatie tussen luchtvervuiling en de aantasting van het zenuwstelsel. Het is volgens de hoogleraar nog geen definitief bewijs. Daarvoor moet de Amerikaanse studie eerst een aantal keer worden herhaald.

Bron: de Volkskrant/ANP-Photo/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.