Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Let op: traphekjes afgekeurd

Marianne Velsink
Zeker vier traphekjes moeten, als het aan de Consumentenbond ligt, van de markt worden gehaald. Ze vertonen ernstige tekortkomingen.
Onveilige traphekjes.jpg
'Onbegrijpelijk dat producten die worden aangeschaft voor de veiligheid van baby’s en peuters zulke ernstige gebreken vertonen en toch gecertificeerd zijn' - Foto: iStock

Het gaat om de hekjes Jeweret Emma en Jeweret Laura (beiden te koop bij de Praxis) en de Noma Extending Metal en Kidsriver Flexy. De eerste twee hekjes zijn te openen zonder het verplichte tweede voetslot te gebruiken. Een peuter kan daardoor het hekje gemakkelijk optillen en openen. Bij het model ‘Laura’ staat het feedbackschermpje altijd op groen, ook als het hekje niet op slot is.

Er onderdoor kruipen

De Noma Extending Metal moet volgens de handleiding zo hoog geïnstalleerd worden dat het lichaam van een kind er met gemak onderdoor past, maar waarna het wel kan blijven steken bij het hoofd. Dit geldt ook voor de Kidsriver Flexy. Maar het probleem zit hem daarin volgens de Consumentenbond ook dat het textiel van het hekje veel te flexibel is. Het geeft een klein kind de kans om, steunend op de handvatten, zich over het rekje heen te trekken.

Ernstige gebreken

De Consumentenbond heeft deze conclusies gedeeld met de NVWA. De Bond zegt het onbegrijpelijk te vinden dat producten die worden aangeschaft voor de veiligheid van baby’s en peuters zulke ernstige gebreken vertonen en toch gecertificeerd zijn. Eén van de traphekjes, de Jeweret Emma, was in een eerdere test in 2015 ook al door de Consumentenbond afgeraden, en werd toen meteen uit de handel gehaald. Maar sinds het voorjaar van 2016 is het traphekje weer gewoon verkrijgbaar.

Bekijk een voorbeeld van één van de traphekjes op de website van de Consumentenbond

Eerder riep IKEA massaal traphekjes terug. Om welke serie ging dit en waarom? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.