Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Let op: Speelgoed van VTech gehackt

Hebben jullie speelgoed van VTech op de groep? Let dan goed op. Bij de hack van de fabrikant van educatief elektronisch speelgoed VTech zijn gegevens van Nederlandse kinderen en hun ouders buitgemaakt. Mogelijk zitten daar ook foto's, chatgesprekken en geluidsfragmenten bij.
In totaal zijn wereldwijd gegevens van bijna 6
In totaal zijn wereldwijd gegevens van bijna 6

Volgens het Chinese bedrijf gaat het in ieder geval om de naam, het geslacht en de geboortedatum van bijna 125.000 kinderen uit Nederland en de accountgegevens van ruim 100.000 ouders. Bij die accounts gaat het onder meer om naam, e-mailadres, IP-adres en wachtwoord.

Chatgesprekken

VTech maakt onder meer tablets en smartphones voor kinderen. Het is volgens VTech niet duidelijk of hackers ook foto’s, audio en chatgesprekken tussen kinderen en hun ouders hebben buitgemaakt. Het bedrijf onderzoekt dit nog. Het zegt er wel bij dat die informatie in principe versleuteld is.

Geluidsfragmenten

Maar de hacker die zegt verantwoordelijk te zijn, stelt op de website Motherboard dat hij wel degelijk foto’s, chatgesprekken en zelfs geluidsfragmenten heeft buitgemaakt. Die zijn volgens de hacker ook nog eens te herleiden tot de gebruikers. Overigens heeft de hacker laten weten dat hij verder ,,niets” van plan is met de data.

Over de hele wereld

In totaal zijn in november wereldwijd gegevens van bijna 6,4 miljoen kinderen en ruim 4,8 miljoen ouders buitgemaakt. De meeste gedupeerden komen uit de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. VTech benadrukt dat er geen creditcardinformatie is gestolen.

Online portaal

Er werd ingebroken in de database van Learning Lodge. Dat is het onlineportaal waar de apps, e-books en spelletjes kunnen worden gedownload voor de apparaten van VTech. De website ligt woensdag nog plat. Volgens het bedrijf kon de diefstal plaatsvinden omdat ‘de database helaas niet zo veilig was als had gemoeten’. VTech heeft laten weten dat het inmiddels maatregelen heeft genomen tegen toekomstige aanvallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.