Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leerpunten voor de Vlaamse kinderopvang

Als het gaat om de mening van ouders, het welbevinden van kinderen en emotionele ondersteuning, scoort de kinderopvang in Vlaanderen goed. Maar verbeterpunten zijn er ook. Dit blijkt uit de eerste kwaliteitsmeting van het nieuwe instrument uit MeMoQ, een project van Kind en Gezin.
1Fotolia_102143212_Subscription_Yearly_XXL.jpg
Pedagogisch medewerkers laten op bepaalde momenten kansen liggen om kinderen uit te dagen en hun ontwikkeling te bevorderen. - Foto: Fotolia

De pedagogische kwaliteit werd grondig onderzocht door het Expertisecentrum Ervaringsgericht Onderwijs van de KU Leuven onder leiding van professor Ferre Laevers, en de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale pedagogiek (UGent) onder leiding van professor  Michel Vandenbroeck. Aan deze nulmeting namen 400 kinderopvanglocaties, zowel gastouderopvang als groepsopvang, deel. Zes dimensies komen aan bod: welbevinden en betrokkenheid van de kinderen, emotionele en educatieve ondersteuning, omgeving en omgang met ouders en diversiteit.

Goede score

De sterkte van de Vlaamse kinderopvang bleek uit verschillende punten. Meer dan 90% van de geobserveerde leefgroepen krijgt een redelijk tot goede score  op welbevinden. Dit betekent dat kinderen zich matig tot goed in hun vel voelen in de Vlaamse kinderopvang. Als het gaat om emotionele ondersteuning: zowel bij baby’s als bij peuters zit het op dit vlak relatief goed in de Vlaamse kinderopvang. Het overgrote deel van de leefgroepen (> 80%) heeft hier een matige- hoge tot hoge score. Dat betekent dat de pedagogisch medewerkers nabij zijn, signalen van kinderen niet alleen oppikken maar er ook op reageren met aandacht voor het perspectief van het kind zelf. De ouders zijn over het algemeen zeer positief over hun opvang, hoewel opvanglocaties nog meer aandacht kunnen besteden aan het kennen van en rekening houden met de verwachtingen en ervaringen van ouders.

Aandachtspunten

Als het om betrokkenheid gaat behalen 7 op de 10 leefgroepen in Vlaanderen een lagere score  Dit betekent dat baby’s en peuters in de kinderopvang matig tot laag geconcentreerd bezig zijn. Ook de educatieve ondersteuning scoort matig: in bijna in 8 op de 10 babygroepen en in zelfs meer dan 90% van de peutergroepen krijgt een lage score. Dit betekent dat pedagogisch medewerkers op bepaalde momenten kansen laten liggen om kinderen uit te dagen en hun ontwikkeling te bevorderen. Dit betekent volgens de onderzoekers niet dat er voortaan in de Vlaamse kinderopvang nog enkel ruimte mag zijn voor geleide activiteiten. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld ook tijdens vrij spelmomenten of eetmomenten kinderen meer begeleid, of uitgedaagd zouden moeten worden onder meer via taal.

Leermomenten

‘Soms gaan de begeleiders zozeer op in de organisatie van die zorg, dat ze over de hoofden van de kinderen bezig zijn’, zegt onderzoeker Ferre Laevers in de Standaard. ‘Er wordt dan tijdens het verluieren of tijdens de maaltijd niet of nauwelijks met de kinderen gepraat. Terwijl het ook anders kan. We zagen opvanginitiatieven die kinderen wél betrekken bij het dekken van de tafel en die alles benoemen wat er op tafel komt. Dat zijn belangrijke leermomenten, die je eigenlijk niet verloren mag laten gaan.’

Omgeving

Er was ook een lage tot matige score voor omgeving (o.a. infrastructuur, materiaal, speelgoed) maar goede scores voor het onderdeel doeltreffendheid van de organisatie in de leefgroep. Minder evident blijkt de diversiteit aan gezinnen (mix) en maatschappelijke diversiteit als onderdeel van de opvang.

Instrumenten

De meting van de pedagogisch kwaliteit maakt deel uit van het MeMoQ-project. Andere onderdelen van het project zijn: een pedagogisch raamwerk (visietekst), een monitoringsinstrument voor de Zorginspectie en een zelfevaluatie-instrument. 

Bron: www.kindengezin.be

Nederlands kwaliteitsonderzoek
De pedagogische kwaliteit in Nederland is voor het laatst onderzocht in 2012 door het NCKO. Toen  liet de kwaliteit een duidelijke stijging zien ten opzichte van eerdere jaren, zowel op de algemene proceskwaliteit, de interactievaardigheden van de pedagogisch medewerkers als de structurele kwaliteitsmaten. Lees verder

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.