Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langer zwangerschapsverlof bij meerling

Vrouwen die een meerling verwachten, krijgen waarschijnlijk 4 weken eerder zwangerschapsverlof. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft geen bezwaar tegen een voorstel van het CDA hiervoor.
Langer zwangerschapsverlof bij meerling
Foto: ANP Kippa

Asscher zei dat donderdagavond bij de behandeling van zijn plannen om verlofregelingen uit te breiden. De minister kan ook leven met een voorstel van D66 waardoor vrouwen hun bevallingsverlof flexibeler kunnen indelen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geleidelijk weer gaan werken.

Dokteradvies

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma halen vrouwen die zwanger zijn van een twee- of drieling zelden het reguliere verlof, dat ingaat vanaf de 34e week van de zwangerschap. Vaak stoppen ze op doktersadvies al voor de 30e week. Heerma wil regelen dat het verlof in de 30e week officieel ingaat. Het wetsvoorstel van Asscher bevat een groot aantal verruimingen en uitbreidingen van bestaande verlofregelingen. Volgens de minister kunnen werknemers daardoor beter hun baan en zorgtaken op elkaar afstemmen.

Couveusekinderen

Zo krijgt een vader straks het bevallingsverlof van de moeder als zij bij de geboorte van het kind komt te overlijden. Hij kan dan voor de pasgeborene zorgen. Ook kunnen werknemers verlof krijgen om voor een zieke vriend of bekende te zorgen. Nu mag dat alleen bij een partner, ouder of kind. De zwangerschapsregeling voor moeders met couveusekinderen wordt eveneens verruimd.

Vaderschapsverlof

Het recht op zorgverlof gaat gelden voor alle vormen van zorg. Nu is er alleen recht op langdurig zorgverlof als het gaat om een levensbedreigende zieke. Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid: van 2 naar 5 (onbetaalde) dagen. Voor het wetsvoorstel van de minister bestaat ruime steun in de Kamer.

Gezinstop

Asscher voelt niets voor een betaald vaderschapsverlof, zoals GroenLinks voorstelde. Ook in een betaald langdurend zorgverlof – een voorstel van de SP – ziet hij niets. Dat zou werkgevers volgens de minister 100 miljoen kosten. Asscher organiseerde eerder op suggestie van het CDA een ‘gezinstop’ over verlofregelingen. Donderdag liet hij weten dat daar een vervolg op komt.

Oud-blogger van Kinderopvangtotaal en ex-directeur van Sinne Kinderopvang Marianne van Hall was kritisch over de resultaten van de Gezinstop 2013. ‘Het verontrustende van de Gezinstop is dat ik nergens op al die lijstjes het wensenlijstje van de kinderen heb aangetroffen.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.