Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk Steunpunt onderscheidt vier types brede scholen

Landelijk Steunpunt onderscheidt vier types brede scholen

Het Landelijk Steunpunt Brede Scholen heeft een brochure uitgegeven waarin vier types brede scholen worden onderscheiden: de klassieke brede school, het netwerkmodel, het compacte model en een breed voorzieningen model.

Waar sta jij?
De brochure ‘Verschijningsvormen van brede scholen 2011′ moet betrokkenen bij een brede school meer duidelijkheid geven waar hij of zij staat. Een brede school kan zich ook ontwikkelen tot een andere vorm: bijvoorbeeld een brede school als een breed voorzieningen model die groeit naar het integrale model. Daarbij kunnen zowel de poster als de brochure helpen. In de brochure kun je bijvoorbeeld lezen wat de kansen en risico’s zijn van een bepaald model brede school, maar ook de drijfveer, visie, financiering en partners van een bepaald model.

Kort samengevat houden de vier modellen in:
De klassieke brede school: Het bestrijden van achterstanden, het bieden van zorg en ontwikkelingskansen voor kinderen. Het versterken van het systeem om leerlingen heen: ouders en wijk.
Het Netwerkmodel: Achterstandsbestrijding door samenwerking tussen instellingen en door goede aansluiting te zoeken. Deze vorm is vaak ook sterk gericht op de dienstverlening in de wijk, zoals zorg/arbeid en educatieve activiteiten voor een brede doelgroep in de wijk.
Breed voorzieningen model: Het bieden van een breed, divers voorzieningenaanbod in de wijk, gericht op een brede doelgroep. Niet zozeer het kind staat centraal, alswel de dienstverlening aan kinderen, ouders, wijkbewoners.
Het compacte model: Het bieden van een volledig dagarrangement van onderwijs en opvang. Ook kan profilering van de school een rol spelen om meer leerlingen te werven.

Bekijk de brochure >>
Bekijk de poster >>

Foto: Stock.sxchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.