Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitseisen niet afdwingbaar

Reinoud Kroese
Kwaliteitseisen niet afdwingbaar

 

De Raad van State heeft een belangrijke uitspraak gedaan: de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Beleidsregels kinderopvang zijn niet afdwingbaar door gemeenten. Deze uitspraak werd gedaan in een beroepszaak van Kidsstop in Enschede. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de uitspraak en de kwaliteit van het toezicht op de kinderopvang en heeft Kamervragen gesteld.

Kinderopvangorganisatie Kidsstop had een boete en dwangsommen van €33.000 gekregen vanwege het niet naleven van een aantal kwaliteitseisen. De gemeente mag volgens de Raad van State deze dwangsom niet opleggen aan het kindercentrum.

Beleidsregels

De Raad van State heeft op 21 december 2011 in de zaak Kidsstop – Gemeente Enschede geoordeeld dat de beleidsregels kwaliteit kinderopvang niet kunnen worden aangemerkt als wettelijke voorschriften in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de gemeente daarom niet bevoegd is om handhavend op te treden bij overtreding van deze beleidsregels. Die bevatten belangrijke kwaliteitseisen waar kindercentra zich aan zouden moeten houden.

Voorschriften

De VNG laat op de website weten in beraad te zijn met het ministerie van Sociale Zaken. De overheid zal deze beleidsregels snel moeten omzetten in wettelijke voorschriften. Ook de Brancheorganisatie Kinderopvang is in overleg met het ministerie om de implicaties van deze uitspraak te bespreken.

Oplossen
Peter Kuijper (Kuijper Advocaten) en Reinoud Kroese ( Pulito Advies) zijn nauw betrokken bij de zaak van Kidsstop. Volgens hen moeten de Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK een belangrijke rol gaan spelen bij het vervolg. ‘Het gaat niet alleen om reparatie maar juist ook om het oplossen van knelpunten en onduidelijkheden in de huidige beleidsregels. Dat is van essentieel  belang voor verdere kwaliteitsverbetering en om kindercentra daadwerkelijk de ruimte te geven om betere en alternatieve oplossingen te kunnen kiezen.’

Succes

Volgens hen heeft deze uitspraak voor individuele kindercentra–mogelijk- de volgende consequenties: vooralsnog is geen handhaving meer mogelijk in nieuwe zaken; in lopende bezwaar of (hoger) beroepzaken is er een grote kans op succes en er kan nu grond zijn voor het ongedaan maken van onherroepelijke beslissingen en schadevergoeding. Zij vragen zich ook af of de risicoprofielen van de GGD wel een rechtmatige basis hebben: deze zijn immers mede gebaseerd op toezicht- en handhavingstrajecten uit het verleden naar aanleiding van vermeende overtredingen van dezelfde beleidsregels.

Peter Kuijper (Kuijper Advocaten) en Reinoud Kroese ( Pulito Advies) hebben over dit onderwerp een notitie geschreven waarin zij de praktische consequenties schetsen van deze uitspraak voor kinder-centra en aanbevelingen geven voor de overheid en de branche om samen tot goede oplossingen te komen.

Lees ook:
Kamer bezorgd over toezicht kinderopvang

Foto: ANP-Photo

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.