Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Kritiek op doorberekenen reistijd

Kritiek op doorberekenen reistijd

Er is ophef ontstaan in de Tweede Kamer over het doorberekenen van reistijd van de school naar de opvang door kinderopvangorganisaties. Een anonieme klokkenluider uit de opvangbranche heeft hierover een brief gestuurd naar verschillende politici in de Tweede Kamer.

‘Niet de bedoeling’
Kamerlid van Hijum (CDA) staat ervan versteld dat kinderopvangorganisaties de reistijd als opvangtijd berekenen. Ouders vragen vervolgens opvangtoeslag aan voor deze uren en het Rijk is meer geld kwijt. ‘Ik wil dat minister Kamp volstrekt duidelijk maakt dat dit niet de bedoeling is.’ Er wordt in landelijke media gesproken over het frauderen met miljoenen euro’s, omdat reistijd van en naar de opvanglocatie officieel niet mag worden berekend als opvangtijd.

‘Het is juist kwaliteit’
Volgens ondernemers in de kinderopvang ligt dit wel wat genuanceerder. Katinka Janssen, directeur van kindercentrum ’t Rovertje, schrikt van de term fraude. ‘Onze medewerkers zijn een half uur voor aanvang in de bso aanwezig, checken de aan- en afmeldingen, zorgen dat fruit, drinken en koek klaar staan en bereiden de activiteiten voor. Daarnaast halen ze de kinderen op bij een aantal scholen met onze eigen busjes. We rekenen een half uur tijd voor het voorbereiden van de groep, de activiteiten en het ophalen. Dat lijkt mij geen fraude maar juist kwaliteit ten behoeve van de opvang.’

7 REACTIES

 1. Het kan ook anders opgelost worden. Halen we de kinderen niet meer van school op en maken we de ouders hier zelf voor verantwoordelijk…Wat zou het verschil in kosten zijn tussen een half uur opvang en een taxiritje?
  Volgende vraag: moet die taxichauffeur dan ook een VOG hebben en een pedagogische opleiding?

 2. Lees alle reacties
 3. De klokkenluider uit de opvangbranche moet zich schamen. Wat een onzin is dit om een brief te sturen naar politici over de reistijd. Moeten de kinderen dan zelf naar de bso komen zonder ze op te halen?En ik snap die politici ook niet die dit serieus nemen. Maar ja die denken alleen ”er valt nog meer bij de kinderopvang weg te halen”. Zo zie je maar weer dat sommige politici totaal geen idee hebben hoe het eea werkt op de werkvloer.

 4. Ik neem aan dat de medewerkers verantwoordelijk zijn voor de kinderen, ook tijdens het halen en brengen naar school. Deze mensen werken niet voor zoete koek dus is het heel logisch dat het doorberekend word. V.w.b. ouderbesprekingen, kindvolgsystemen e.d. is dit iets wat de organisatie moet starten, dat beslissen de pw’ers niet. Een ouder is en blijft hoofdopvoeder, meer interesse in je eigen kind tonen bied gelijk het volgen van diens ontwikkeling. Niet alles afschuiven.

 5. Dit CDA-Tweede Kamerlid kan zich beter bezig houden met de werkelijke problemen in de kinderopvang. Natuurlijk is reistijd van de PWers voor de kinderen werktijd en hoort dat bij een goede opvang! Dus wordt het aan ouders in rekening gebracht.

 6. Als kinderen op school worden opgehaald door een pedagogisch medewerkster begint op dat moment de zorg. Vanaf dat moment wordt daarvoor dus ook betaald door ouders. Sterker nog: zoals mevr. of dhr. v.d. Veer zegt: al een half uur eerder zijn de medewerkers bezig met de voorbereiding op de groepen en het regelen van het ophalen van de kinderen. Deze tijd berekenen we niet in uren aan de ouders, maar die wordt vanzelfsprekend wel doorberekend in het tarief. Er is niet een magisch potje waar dat uit betaald kan worden, dat komt rechtsom of linksom echt uit de omzet. Dus het gaat er, geloof ik, meer om hoe het wordt genoemd op de nota of wordt doorberekend in het uurtarief, dan of de kosten gemaakt en dus berekend worden.
  M. Wagemakers, Directeur/Eigenaar Kinderopvang

 7. Het lijkt bijna het reageren niet waard. Wat een onzin. Het ophalen van de kinderen (ik ben pedagogisch medewerker buitenschoolse opvang) HOORT bij de opvang. Dus dat word in rekening gebracht. vanaf uitgaan school toch… Wie ziet hier wat over het hoofd?? Een heel raar bericht als je het mij vraagt..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.