Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Krimp in Achterhoek: peuterspeelzalen sluiten

Het gebrek aan aanwas van peuters in de Achterhoek leidt tot de sluiting van vier peuterspeelzalen. Eigenaar Kinderopvang Humanitas ziet zich hiertoe genoodzaakt. Per peuterspeelzaal is er plek voor 16 kinderen, maar dit halen de peuterspeelzalen bij lange na niet.
Krimp in Achterhoek: peuterspeelzalen sluiten
Foto: ANP

Oorzaak van de sluitingen is vooral krimp. Er worden simpelweg te weinig kinderen geboren in de regio, zegt Lilian Beuting van Kinderopvang Humanitas tegen Omroep Gelderland. ‘Drie jaar geleden hadden we nog wachtlijsten. Die zijn verdampt.’ De te sluiten peuterspeelzalen bevinden zich in de dorpen Sinderen, Heelweg, Etten en Breedenbroek.

Doelgroepkinderen

Wat niet meewerkt, is dat de gemeente Oude IJsselstreek strenger is geworden in het verstrekken van VVE-subsidie voor doelgroepkinderen. Daarnaast kost de peuterspeelzaal meer omdat er niet meer met vrijwilligers op de VVE-speelzalen mag worden gewerkt. Op deze groepen mogen alleen beroepskrachten staan.

Ouders teleurgesteld

De peuterspeelzalen sluiten hun deuren vanaf 1 juli. Dat betekent dat ouders moeten uitwijken naar gemeenten in de buurt waar nog wel peuterspeelzalen zijn. Ouders zijn teleurgesteld. Een ouder zegt tegen Omroep Gelderland: ‘We willen de peuterspeelzaal in ons dorp graag openhouden, maar zelf kunnen we dat niet. We hebben er het geld niet voor en we zijn ook niet gediplomeerd.’ Ook de basisschool betreurt de sluiting van de naburige peuterspeelzalen omdat de innige samenwerking zorgde voor een doorlopende leerlijn en veel kennis van de kinderen. Een leerkracht voorspelt dat er straks veel kinderen naar school gaan over wie nog helemaal niets bekend is.

In veel plattelandsregio’s is er sprake van krimp. Ook in Zeeuws-Vlaanderen. Daar is bovendien veel concurrentie van Belgische kinderopvang en scholen omdat het in België goedkoper is. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker opperde daarom dat peuters in die regio vanaf 3 jaar naar school moeten kunnen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.