Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kredietunie kinderopvang krijgt vervolg

Marianne Velsink
De kinderopvangbranche heeft behoefte aan alternatieven voor financiering, want geld lenen via de banken is het sinds de economische crisis een stuk lastiger geworden. De initiatiefnemers van de kredietunie kinderopvang willen daarom graag verder met het ontwikkelen van een eigen kredietunie.
1. Kredietunie kinderopvang.jpg
Brancheorganisatie Kinderopvang meldt dat er kansrijk Europees subsidiebudget aankomt voor het MKB. - Foto: Fotolia

Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang op haar website. Brancheorganisatie Kinderopvang en de Vereniging Christelijke Kinderopvang Nederland (VCKN) ondertekenden in 2015 een intentieverklaring voor het oprichten van een kredietunie. Er zijn meerdere redenen waarom de twee organisaties nu hebben besloten door te pakken met dit initiatief.

Financiering via de bank

Allereerst heeft de kinderopvangbranche nog altijd behoefte aan alternatieven voor bankfinanciering. Het is voor ondernemers, ook in de kinderopvang, vandaag de dag nog altijd niet eenvoudig om financiering via de bank te realiseren. Ondertussen intensiveert de overheid het budget voor kinderopvangtoeslag weer wat de vraag naar kinderopvang kan doen toenemen.

Europese subsidie

De ontwikkeling sluit ook aan bij de aandacht die de Tweede Kamer heeft voor het fenomeen kredietunies en alternatieve financieringsvormen voor, met name, het midden- en kleinbedrijf. Brancheorganisatie Kinderopvang meldt verder dat er kansrijk Europees subsidiebudget aankomt voor het MBK, vooral gericht  op investeringen voor duurzaamheid, onderwijs en innovatie.

Aanpassingen regelgeving

Het Brancherapport 2015 heeft volgens de Brancheorganisatie aangetoond dat de kinderopvangsector amper financiële ruimte heeft om te investeren. Toekomstige veranderingen en aanpassingen van de regelgeving vraagt dit echter wel van kinderopvangondernemers. Denk aan de ventilatie-eisen uit het bouwbesluit, wijziging van het stelsel van kwaliteitseisen, toezicht en handhaving en de verduurzaming van huisvesting.

De financiële situatie is licht verbeterd maar nog steeds precair. Dit beeld kwam naar voren uit het benchmarkonderzoek 2015 onder bijna 300 kinderopvangorganisaties. Lees meer conclusies

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.