Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Korten VVE-budget zoveelste klap’

Abvakabo FNV vindt de bezuinigingen op de VVE-gelden in de vier grootste gemeenten onbegrijpelijk. Juist in deze gemeenten wonen de meeste kinderen met een taalachterstand, zegt de vakbond. En een bezuiniging raakt dan ook de zwakste kinderen.
'Korten VVE-budget zoveelste klap'
Foto: ANP

Dat staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker wil bezuinigen op VVE-gelden van de G-4 noemt de vakbond ‘de zoveelste klap die het kabinet uitdeelt aan de sector’. ‘De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de vroege- en voorschoolse educatie via kinderopvang en peuterspeelzalen’, aldus Ilse van der Weiden, bestuurder Kinderopvang FNV Zorg & Welzijn.

Aanvullende opleidingen

‘Veel pedagogisch medewerkers hebben aanvullende opleidingen gevolgd, waardoor de kwaliteit van begeleiding de afgelopen jaren flink is toegenomen, vervolgt zij. ‘Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer hbo’ers ingezet en is het aantal lesuren uitgebreid. Omdat de meeste kinderen met een taalachterstand woonachtig zijn in de grote steden is het verwonderlijk dat deze steden miljoenen minder krijgen en de kleinere gemeenten juist meer. Door deze bezuiniging kan dat wat nu is opgebouwd en goed werkt niet blijven bestaan.’

Wethouders van de vier gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht reageren kritisch op het voornemen om VVE-geld bij grotere gemeenten weg te halen en te investeren in kleine gemeenten. ‘De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge vraagt zich af of hij de zeventig peuterklassen onder begeleiding van hbo’ers straks nog overeind kan houden. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.