Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kom in actie tegen te hoge leges

Minister Asscher noemde tarieven voor leges voor de kinderopvang hoger dan 1000 euro ooit 'buitensporig hoog'. Inmiddels zijn er steeds meer gemeenten die leges heffen die in enkele gemeenten zelfs oplopen tot ruim 2400 euro. De Brancheorganisatie Kinderopvang roept haar leden op om in actie te komen.
Kom in actie tegen te hoge leges
Foto: ANP Photo

Het aantal gemeenten dat leges heft voor kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen en gastouders is in 2013 toegenomen. 130 gemeenten in Nederland heffen nu leges. Dat zijn er niet alleen meer dan ooit, ze vragen ook hogere bedragen dan ooit. Het maximaal acceptabele bedrag van 1000 euro, dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher ooit noemde, is al lang gepasseerd. Het is geen uitzondering meer dan kinderopvangorganisaties meer dan 1500 of zelfs meer dan 2000 euro aan de gemeente moeten betalen.

Administratie

Gemeenten heffen leges voor de administratieve lasten (inschrijving en wijzigingen) in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Inschrijving in dit register is verplicht om volwaardige kinderopvang te realiseren. Zonder vermelding in het LRKP ontvangen ouders geen kinderopvangtoeslag.

De duurste gemeenten

Gemeenten die er in 2014 wat hun leges betreft uitspringen zijnde gemeente Albrandswaard waar organisaties maar liefst 2449 euro kwijt zijn. Capelle aan den IJssel vraagt 2339 euro, Barendrecht 2295 euro, Ridderkerk 2275 euro en Schijndel 2113,81 euro. Daar staat tegenover dat honderden gemeenten helemaal geen leges heffen. De Brancheorganisatie maakte een overzicht van de leges in 2014.

Bezwaar indienen

Brancheorganisatie Kinderopvang vindt dat het tijd is om in actie te komen. Leden kunnen een voorbeeldbrief en een modelbezwaarschrift downloaden om gemeenteraadsleden en wethouders aan te spreken op de gevolgen van de legesheffing. In het verleden heeft deze aanpak gewerkt.

3 REACTIES

  1. wat een ongelooflijk (en belachelijk) hoge bedragen staan er bij !
    maar ook vorig jaar een gemeente nog 0 euro en nu bijna 350 euro… wat een verschil
    en dan helemaal als je 3 maanden geen koppeling hebt , je uit moet schrijven en dan zodra er weer een koppeling mogelijk is alles opnieuw opstarten en betalen (zucht)
    i

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.