Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine gemeenten aan de beurt voor taaltraining

Kleine gemeenten kunnen vanaf 2017 ook gebruikmaken van subsidie om pedagogisch medewerkers op VVE-groepen bij te scholen in taal. Brancheorganisatie Kinderopvang en Sociaal Werk Nederland organiseren dit najaar zes regiobijeenkomsten.
1 Kleine gemeenten taal.jpg
Pedagogisch medewerkers uit de G37 en de G86 voldoen inmiddels aan de eisen of zijn hier bijna mee klaar. Nu zijn de kleine gemeenten aan de beurt

Het kabinet heeft enige jaren geleden de wens geuit om de taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers die op VVE-groepen werken te verbeteren. 90 procent van alle pm’ers op deze groepen moeten een 3F-niveau halen voor de onderdelen mondelinge vaardigheden en leesvaardigheden. Schriftelijke vaardigheden mogen worden beheerst op niveau 2F.

Kleine gemeenten

Pedagogisch medewerkers uit de G37 en de G86 voldoen inmiddels aan de eisen of zijn hier bijna mee klaar. Nu zijn de kleine gemeenten aan de beurt, dit zijn er nog ongeveer 250. Onder hen gemeenten als Blaricum, Castricum, Edam-Volendam, Goirle, Katwijk, Laren, Montfoort, Oldenzaal, Pijnacker-Nootdorp en Waddinxveen. Hiervoor is jaarlijks 4,7 miljoen euro beschikbaar.

65% van de pm’ers beschikt inmiddels over het verhoogde taalniveau 3F. Knelpunten zijn faalangst en dyslexie bij pm’ers. Lees meer over uitkomsten van een enquête over dit onderwerp

Taaltoets

De bijeenkomsten worden georganiseerd voor kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen van kleine gemeenten en gemeenteambtenaren. Rob Vergeer vertelt iets over VVE waarbij hij inzoomt op de verhoging van het taalniveau. Iemand van Sardes vertelt iets over het proces van de taaltoets en het vervolgtraject via een opleiding. En er is aandacht voor good practices.

Bijeenkomsten

  • 24 oktober van 14.00-16.00 uur in Utrecht
  • 31 oktober van 13.00-15.00 uur in Amsterdam
  • 7 november van 10.00-12.00 uur in Breda
  • 10 november van 10.00 – 12.00 uur in Zwolle
  • 14 november van 13.00-15.00 uur in Eindhoven
  • 17 november van 10.00-12.00 uur in Utrecht

Aanmelden

Iedereen kan zich hier aanmelden, hiervoor is geen lidmaatschap van de Brancheorganisatie of Sociaal Werk Nederland vereist. De bijeenkomsten zijn gratis.

Benieuwd of jouw gemeente één van de kleine gemeenten is? Bekijk hier de volledige lijst

Bent u ondernemer in één van de ongeveer 250 gemeenten die vanaf volgend jaar gaan werken aan het taalniveau van pedagogisch medewerkers op VVE-groepen? Informeer ouders dan hierover door deze tekst te downloaden en te gebruiken in uw nieuwsbrief. Download de tekst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.