Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine daling maar nog steeds een groot personeelstekort

Uit een quickscan van Kinderopvang Werkt! blijkt dat de branche kinderopvang nog steeds een groot personeelstekort heeft. Wel neemt het aandeel organisaties dat nu een tekort heeft iets af ten opzichte van de vorige peiling in september 2021. Dit kwartaal verwacht de dagopvang een tekort van 64 procent, de bso 72 procent en de peuteropvang 47 procent.
Foto: Darko64/Adobestock

Ook voor het tweede kwartaal 2022) zien we dat het aandeel organisaties dat een tekort verwacht hoog blijft, al daalt het iets ten opzichte van het beeld over het eerste kwartaal. Volgens Kinderopvang Werkt! is er nog geen sprake van een trendbreuk.

Hoog ziekteverzuim grootste oorzaak tekorten

Organisaties hebben vooral een personeelstekort op de donderdag (90 procent), dinsdag (87 procent) en maandag (83 procent). Ook op vrijdag (66 procent) en woensdag (57 procent) spelen tekorten een rol, maar in iets mindere mate. Het ervaren tekort heeft vooral te maken met het hoge ziekteverzuim (79 procent tegen 53 procent in september) en te weinig aanbod van geschikte kandidaten (74 procent tegen 82 procent in september). Op de derde plaats zien we een tekort door medewerkers die zelf coronaklachten hebben en wachten op een coronatest of de uitslag ervan. Hierbij is het aandeel veel hoger dan in de vorige meting (72 procent tegen 22 procent in september).

Tekort aanpakken

Organisaties proberen het tekort vooral aan te pakken door het aannemen van medewerkers die nog in opleiding zijn (59 procent), gevolgd door het werven van (meer) stagiair(e)s (52 procent) en het aannemen van medewerkers die nog een bijscholing nodig hebben (38 procent) of samenwerken met mbo- en/of hbo-instellingen om (leer-/werk)vacatures vervuld te krijgen (ook 38 procent).

Wachtlijsten

In de dagopvang heeft 90 procent van de organisaties een wachtlijst (tegen 81 procent in september), in de bso 74 procent (tegen 67 procent in september) en in de peuteropvang 52 procent (tegen 50 procent in september). In grote organisaties blijken de wachtlijsten langer te zijn (93 procent), dan bij middelgrote organisaties (89 procent) en kleine organisaties (85 procent). Ook in de bso en peuteropvang hebben grote organisaties het vaakst een wachtlijst.
Aan deze zevende peiling van februari 2022 deden in totaal 166 organisaties uit heel Nederland mee.

Bron: Kinderopvang Werkt!

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.