Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderthema’s moeten op Europese agenda

Nederland is dit jaar EU-voorzitter. Er zijn voldoende kinderthema’s die op de Europese agenda moeten staan vinden ouderorganisatie BOinK, Childcare International en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Zij organiseren daarom een internationale conferentie.
Internationale Conferentie.jpg
Hoe bereik je de (doelgroep) kinderen en wat maakt voorscholen effectief? - Foto: Thinkstock

Wat de doen met de kloof tussen kansrijke en kansarme kinderen, hoe kunnen we vluchtelingenkinderen snel een nieuwe taal leren, hoe houd je de stad kindvriendelijk, hoe bereik je de (doelgroep) kinderen en wat maakt voorscholen effectief? Het is een opsomming van relevante thema’s voor de EU, vinden de organisaties en gemeenten.

Head Start Verenigde Staten

In 2 dagen tijd komen sprekers van over de hele wereld aan het woord. Zij vertellen over hun kennis en ervaring met deze thema’s. De Amerikaan Ajay Chaudrey uitvoerder van Headstart New York vertelt over het Head Start-programma dat al vijftig jaar in de Verenigde Staten wordt aangeboden aan kinderen. Het programma is enigszins vergelijkbaar met VVE en moet, in samenwerking met ouders, taalachterstand en armoede in het land bestrijden. Alleen al in New York doen 150.000 kinderen aan dit programma mee.

Kinderen die voorschoolse programma’s volgen, zijn verder met rekenen, taal en lezen dan kinderen die naar de gastouder gaan. Dit toont een Amerikaans onderzoek aan. Lees meer

Wetenschap

Professoren Catharine Snow, Tony Booth, Maurice Crul, Janneke Plantenga en Michel Vandenbroeck vertellen over hun onderzoek en studie naar tweetaligheid, inclusie, superdiversiteit, economie en voorschool en toegankelijkheid en kwaliteit vanuit Europees perspectief.

Vluchtelingenkinderen

De burgemeester van stadsdeel Neuköln vertelt hoe zij onorthodox maar succesvol migranten- en vluchtelingenkinderen weten te bereiken. De stad Köln heeft veel ervaring met (werkloze) Arabische gezinnen en heeft een plan ontwikkeld om juist deze groep te kunnen bereiken. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam komt aan het woord en verder vanuit eigen land nog SER-voorzitter Marriëtte Hamer, de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim en de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge.

Conferentie

De internationale conferentie Childhood Education and City Politics vindt plaats op 6 en 7 juni in Eye Amsterdam. De toegang is voor iedereen die beleidsmatig betrokken is bij kinderen, achterstand en stedelijke omgeving  en kost 195 euro.

Lees meer over het congresprogramma en om u aan te melden op eu2016childandcity.nl >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.