Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindertelefoon: ‘Toename gesprekken over seksueel grensoverschrijdend gedrag online’

De Kindertelefoon ziet sinds de coronapandemie een flinke toename in gesprekken over sexting en seksueel grensoverschrijdend gedrag online. Tijdens de lockdowns was er zelfs een verdubbeling. Ook kinderen van 10 tot 12 jaar nemen hierover steeds vaker contact op. ‘Iets wat begint als een onschuldige flirt op social media kan eindigen in dreiging en chantage.’
kindertelefoon-toename-gesprekken-over-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag-ook-bij-10-tot-12-jarigen
deagreez / stock.adobe.com

De Kindertelefoon vraagt in het bijzonder aandacht voor de toename van de gesprekken over sexting en seksueel grensoverschrijdend gedrag online tijdens de Week van de Lentekriebels, dat als thema heeft: ‘Je lijf is van jou’. De Kindertelefoon is partner van deze week.

Stijging tijdens lockdown

Kinderen leken tijdens de lockdown meer bezig te zijn met sexting; het sturen en ontvangen van seksueel getinte berichten, foto’s en video’s. Het aantal gesprekken over sexting en online seksueel grensoverschrijdend gedrag bij De Kindertelefoon steeg in 2020 met bijna 30 procent vergeleken met het gemiddelde in 2019. Opvallend is dat ook jongere kinderen (10- tot 12-jarigen) in de afgelopen drie jaar hierover steeds vaker contact opnemen om hun verhaal te doen.

Over De Kindertelefoon

De Kindertelefoon is er voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Dagelijks worden er zo’n 1.400 gesprekken met kinderen gevoerd. Bellen via 0800-0432 en chatten via kindertelefoon.nl is gratis en anoniem.

Spijt

Uit onderzoek van De Kindertelefoon bleek dat in ruim de helft van de gesprekken over sexting kinderen aangeven spijt te hebben van een naaktfoto- of video. In sommige gevallen zijn de foto’s of video’s zelfs onder dwang verkregen. Het aantal gesprekken over bedreiging of chantage met (naakt)foto’s of video’s steeg met maar liefst 52 procent ten opzichte van 2019.

‘Veel angst en schaamte’

De Kindertelefoon-directeur, Roline de Wilde: ‘We horen vaak dat kinderen zichzelf de schuld geven als het fout gaat, er is op dit onderwerp veel angst en schaamte. Ook kinderen die goed op de hoogte zijn van de risico’s van sexting krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag online. Iets wat begint als een onschuldige flirt op social media kan eindigen in dreiging en chantage. Het merendeel van de kinderen durft het niet met ouders/verzorgers te bespreken en is bang dat ze erachter komen. We willen de ‘Week van de Lentekriebels’ aangrijpen om het belang van praten over dit onderwerp extra onder de aandacht te brengen bij zowel kinderen als ouders.’

Lees meer op de website van De Kindertelefoon >>

Het is deze week de Week van de Lentekriebels en dat betekent dat op veel basisscholen aandacht wordt besteed aan weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema dit jaar is ‘Je lijf is van jou’. Wat is normaal en wat niet? Wanneer grijp je in en hoe maak je seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.