Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangorganisaties: zelftesten hebben meerwaarde

Vanaf half april stelde het kabinet zelftesten beschikbaar voor kinderopvangorganisaties. Uit een monitor blijkt dat de organisaties hiervan de meerwaarde inzien.
tappenplan-voor-zelftesten-in-de-kinderopvang
Frank Hoermann / SVEN SIMON / picture alliance

Vanaf half april heeft het kabinet zelftesten beschikbaar gesteld aan onder meer personeel van de kinderopvang en het primair onderwijs. Voor alle groepen was het advies zichzelf tweemaal per week preventief te testen, om ongemerkte virusverspreiding zoveel mogelijk te voorkomen, en zo de continuïteit van het onderwijs en de kinderopvang te waarborgen.

Het kabinet heeft het gebruik van, de ervaringen met en de motivatie bij het zelftesten laten monitoren in alle bovengenoemde sectoren. De onderzoeksrapportage is inmiddels aan de Tweede Kamer aangeboden.

Voorkomen uitbraak

Volgens de meeste houders in de kinderopvang die geïnterviewd zijn, is de belangrijkste meerwaarde van zelftesten het snel kunnen opsporen van besmettingen en zo het voorkomen van een grotere uitbraak. Een aantal keer wordt hierbij ook genoemd dat het handig is dat bij lichte klachten of een andere aanleiding direct getest kan worden.

De uitkomsten worden meegenomen in het vervolgbeleid en de bijbehorende communicatie rondom de inzet van zelftesten.

De complete monitor vind je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.