Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangondernemers verwachten 13 procent krimp

Kinderopvangondernemers verwachten 13 procent krimp

Bijna 70 procent van de kinderopvangondernemers rekent op gemiddeld 13 procent krimp in 2012. Een nog hoger percentage (80 procent) rekent erop dat de eigen omzet zal stagneren of dalen. Dit blijkt uit het Sectorrapport Kinderopvang 2011 van het Waarborgfonds Kinderopvang.

Pessimisme
De financierbaarheid van de kinderopvang is in 2010 vergeleken met 2009 niet wezenlijk veranderd. Nieuw is dat de ondernemers relatief pessimistisch zijn over de toekomst met als belangrijkste reden de marktonzekerheid. 90 procent wijt deze onzekerheid aan het overheidsbeleid. Qua winst verwacht ongeveer de helft gemiddeld 22 procent minder en een kleine tweederde van de ondernemers houdt rekening met winststagnatie.

Ondernemersklimaat
De gemiddelde rentaibiliteit in de kinderopvang is in 2010 blijven steken op 2,6 procent en de solvabiliteit bedraagt ruim 20 procent. Het ondernemersklimaat krijgt voor het eerst een onvoldoende: 4,8. In 2010 was dit nog een 6,2. met dit cijfer ligt de kinderopvang ook lager dan het algemene Nederlandse ondernemersklimaat: een 5,6 (dit was een 6,3 in 2010).

Kabinetbeleid
Het Waarborgfonds benadrukt de potentiële gevolgen van het kabinetsbeleid voor de kinderopvangbedrijven. Vele organisaties zullen genoodzaakt zijn te bezuinigen op kwaliteit of locaties te sluiten. De PvdA en de PVV hebben in dit verband vorige week moties ingediend, om te voorkomen dat Minister Kamp 25 miljoen euro van het garantievermogen van het Waarborgfonds, bestemd voor de kinderopvang, opeist.

Het Sectorrapport Kinderopvang is verkrijgbaar op het Jaarcongres van het Waarborgfonds dat op 13 december plaatsvindt en te bestellen via waarborgfondskinderopvang.nl >>

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.