Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderopvangbeleid staat haaks op emancipatiebeleid’

De emancipatie-ambities van het kabinet stroken niet met de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Dat schrijft Lex Staal, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang in een brief aan Tweede Kamerleden. Donderdag vindt er een emancipatiedebat plaats in de Tweede Kamer.
Enerzijds wil het kabinet de economische zelfstandigheid en arbeidsparticipatie van vrouwen vergroten
Enerzijds wil het kabinet de economische zelfstandigheid en arbeidsparticipatie van vrouwen vergroten

De Brancheorganisatie attendeert alle woordvoerders emancipatie in de Tweede Kamer per brief op het tegenstrijdige beleid van het kabinet. Enerzijds wil het kabinet de economische zelfstandigheid en arbeidsparticipatie van vrouwen vergroten, anderzijds heeft het kabinet fors bezuinigd op de kinderopvangtoeslag waardoor vrouwen minder gaan werken.

Moeders werken minder

Volgens de Brancheorganisatie is toegankelijke kinderopvang belangrijk voor het verhogen van economische zelfstandigheid van vrouwen. Nu er de afgelopen jaren voor meer dan anderhalf miljard euro bezuinigd is op kinderopvangtoeslag, zijn moeders minder gaan werken of zelfs geheel gestopt. Niet gek als je bedenkt dat de bijdrage van ouders aan kinderopvang de afgelopen jaren is verdubbeld.

Onderzoek CPB

Dat er minder vrouwen werken door de duurdere kinderopvang, is niet voor iedereen duidelijk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn ouders met jonge kinderen gewoon blijven werken terwijl er flink op kinderopvangtoeslag bezuinigd is. Het Centraal Planbureau kwam een aantal dagen later met een rapport waaruit bleek dat er wel degelijk een verband is tussen de hoogte van de kinderopvangtoeslag en de arbeidsparticipatie van ouders.

Brancheorganisatie Kinderopvang zet vraagtekens bij de conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS vergeleek arbeidsparticipatiecijfers van ouders met kinderen tussen 2009 en 2013 en zag geen effect van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Die conclusie ‘slaat de plank echter volledig mis’. Lees meer >>

Mannen en vrouwen

Als het kabinet niet ingrijpt en kinderopvang weer laagdrempeliger maakt, berokkent dat de arbeidsparticipatie van vrouwen schade, denkt de Brancheorganisatie. Zij ziet dan ook graag dat de jaarlijkse meevallers in het budget voor kinderopvangtoeslag opnieuw geïnvesteerd worden in de kinderopvang. Alleen dan kan het verschil tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt en het verschil in de hoogte van het inkomen en de pensioenen verdwijnen.

Download hier de brief van de Brancheorganisatie Kinderopvang:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.