Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderopvang zwaarder getroffen dan bouwsector’

De omzetkrimp in de kinderopvang en daarmee het budgetoverschot van het Rijk ligt veel hoger dan door het ministerie is voorzien. Volgens onderzoeksbureau Buitenhek Management & Consult zijn de krimpcijfers van de kinderopvangbranche zelfs aanzienlijk hoger dan de veelgenoemde krimp in de bouwbranche. Het bureau hield een steekproef onder kinderopvangondernemers en vertaalde de uitkomsten naar de Rijksbegroting van het ministerie.
'Kinderopvang zwaarder getroffen dan bouwsector'
Foto: ANP Photo

De ondervraagde ondernemers zijn goed voor ongeveer tien procent van de markt. De totale maandomzet kromp bij hen in de periode maart 2011 tot maart 2013 gemiddeld met achttien procent. De grootste daling vond plaats in de afgelopen twaalf maanden. Het einde van de daling is nog niet in zicht. Integendeel, blijkt uit de analyse. Een lagere instroom bij de dagopvang werkt op langere termijn namelijk door in de bezetting op peutergroepen en op de bso, ook wel het cohort-effect genoemd. In 2015 is het omzetverlies dan opgelopen tot veertig procent.

Krimp kinderopvang
Buitenhek berekende dat de omzet in de kinderopvang met meer dan 1 miljard euro krimpt in twee jaar tijd. Het ministerie van Sociale Zaken houdt er in de begroting rekening mee dat de omzetkrimp in 2013 groter zal zijn dan in 2012. Toch lijkt de meerjarenbegroting van het ministerie van Sociale Zaken verre van reëel. Waar het ministerie voor de periode 2011-2014 uitging van een krimp van zes procent, is dit in de praktijk alleen al in 2012 ruim tien procent gebleken. Het ministerie verwacht dat er vanaf 2014 weer een groei plaats zal vinden tot 2017. Zoals het nu lijkt, valt de begrotingsmeevaller veel hoger uit dan is geraamd: tot boven de 0,5 miljard euro per jaar.

Budgetoverschot
‘Als we uitgaan van tien procent krimp in 2012 en vijftien procent krimp in 2013, ontstaat een budgetoverschot van ruim een half miljard in 2014, oplopend tot ruim 0,7 miljard euro in 2016 en 2017’, blijkt uit de analyse. Buitenhek ziet ook bij een lagere terugval van het gebruik van kinderopvang een flink budgetoverschot. Het laat zien dat het ministerie niet of onvoldoende ziet hoe zwaar de kinderopvangsector wordt gekort. Waar de productie in de veelgenoemde bouwsector afnam met ruim acht procent en de omzet met zeven procent, heeft de kinderopvang nu al te maken met een krimp van ruim tien procent (of met achttien procent zoals uit de steekproef van Buitenhek blijkt).

Opa- en oma-opvang
Ook concludeert Buitenhek dat de informele opa- en oma-opvang momenteel de belangrijkste concurrent is van de kinderopvang. Dit getuige de recente cijfers van het ministerie waaruit bleek dat jonge moeders in 2012 amper minder zijn gaan werken. Het doet ook vermoeden, dat nieuwe en aanstaande gezinnen niet aan kinderopvang beginnen, met alle gevolgen op de langere termijn van dien.

 

Bekijk de Kinderopvangmonitor 2013 Back to basics…. and beyond op de website van Kwaliteit In Kinderopvang (KIK).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.