Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang wellicht duurder ondanks hogere toeslag

Het uurtarief dat kinderopvang rekent, is vaak hoger dan het maximumbedrag waar ouders toeslag over krijgen. Hierdoor kan kinderopvang voor gezinnen met een laag inkomen duurder worden.
01tarieven kinderopvang.jpg

Dit blijkt uit berekeningen van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) die RTL Nieuws bekendmaakte. Met name in de grote steden zullen mensen met een laag inkomen mogelijk meer betalen. Dit omdat veel kinderdagverblijven de prijzen verhogen, waardoor de kinderopvangtoeslag slechts een pleister op de wonde is.  Vooral mensen met een laag inkomen betalen op deze manier fors meer.

‘Uurprijzen kinderopvang niet reëel’

‘De maximum uurprijzen waarover toeslag wordt betaald, liggen te ver af van de realiteit’, meldt Brancheorgansatie Kinderopvang op haar website. ‘De afgelopen jaren heeft de overheid de uurprijzen niet consequent geïndexeerd en heeft zelfs een prijsverlaging doorgevoerd. Daarnaast heeft de sector te maken met een toegenomen regeldruk en zijn er sterke regionale prijsverschillen in huisvesting.’ De brancheorganisatie wil met de minister in gesprek om mogelijke oplossingen uit te werken.

Er waren al grote zorgen om een afname van het gebruik van kinderopvang. ‘Het is heel belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van deze voorziening, zodat beide ouders aan het werk kunnen.’ Lees meer>>

Redenen voor de prijsstijgingen die kinderopvangcentra doorvoeren zijn bijvoorbeeld hogere huisvestingskosten. Daarnaast bieden veel organisaties, vaak op verzoek van ouders, extra diensten aan, die doorberekend worden in de prijs. Denk daarbij aan ruime openingstijden, biologische voeding en warme maaltijden. Ook bieden ondernemers steeds vaker flexibiliteit in contracten voor ouders. De uurprijs in flexibele contracten is in de regel hoger dan bij vaste contracten. Jaarlijks wordt de uurprijs in overleg met de oudercommissie vastgesteld, die daarop een advies kan geven.

RTL Nieuws heeft een speciale rekentool gemaakt waarmee ouders kunnen berekenen hoeveel zij in 2016 kwijt zijn aan kinderopvang. Klik hier om naar deze rekentool te gaan>>

Diverse Kamerleden vragen zich af waarom zoveel kinderopvanginstellingen boven het maximumtarief zitten. Kamerlid Keklik Yucel (PvdA) noemt het ‘een zorgelijke ontwikkeling’. Ook Anne Mulder van de VVD heeft veel vragen aan Asscher. ‘Zijn de kosten hoger, is er onvoldoende concurrentie, is de maximumprijs wel reëel?’ Ook Kamerleden van SP, GroenLinks en D66 zeggen zich zorgen te maken en vragen te willen stellen aan de minister.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.