Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Kinderopvang voor álle kinderen betekent een verdubbeling van de ontwikkeltijd’

Ouders en maatschappelijke kinderopvangorganisaties reageren enthousiast op het plan in het regeerakkoord om kinderopvang (grotendeels) gratis te maken en de kinderopvangtoeslag af te schaffen, zeggen branchevereniging BMK en Stichting Voor Werkende Ouders. De partijen zien het liefst dat wérkende ouders daarnaast aanspraak kunnen maken op een derde, vierde of vijfde dag gratis kinderopvang.
kinderopvang-voor-alle-kinderen-betekent-een-verdubbeling-van-de-ontwikkeltijd
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Twee

Registreren

5 REACTIES

 1. Een praktisch probleem: waar komt het personeel hiervoor vandaan? De kinderopvang kan het nu al nauwelijks bolwerken. De opleiding duurt weliswaar maar een jaar, maar deze beslissing leidt niet ineens tot meer animo onder jongeren voor dit werk.

  Verder is het een goed idee natuurlijk. Kansengelijkheid, belastinginkomsten, BBP, werkgelegenheid, arbeidsparticipatie. Vrijwel alles heeft baat bij deze maatregel.

  Het argument dat als je kinderen wil, je er ook maar 100% voor moet zorgen stamt uit de tijd van huismoeders en vaders die op zondeg het vlees kwamen snijden. Het aanbod van gevarieerd speelgoed, sociale ontwikkeling, gevarieerd en gezond eten, veiligheid, en tal van andere aspecten varen wel bij professionele opvang van kinderen gedurende wat neer komt op maximaal zo’n 40 uur per week van 168 uur.

 2. Lees alle reacties
 3. het is gebleken uit een onderzoek dat de ouders helemaal niet meer gaan werken als de kinderopvang gratis wordt. Het is mij een raadsel hoe de Overheid dit denkt te gaan doen terwijl er een enorm personeelstekort is bij de Kinderopvang en er al grote wachtlijsten zijn.

 4. Ik ben het er helemaal niet mee eens kinderopvang gratis. Waarom en dan nog wel het liefst 5 dagen. Kom op zeg. Ouders willen graag kinderen en dan evt 5 dagen gratis naar de opvang, zodat ze meer kunnen werken. Ze hebben niet voor niets kinderen.
  En wat betreft de kinderopvang, waar blijft straks de kwaliteit.
  Ik werk er zelf en op een BSO.
  Straks wordt het een chaos. Er zullen ook kinderen komen waar van de ouders niet werken. We zijn geen oppas. Het is een vak.
  Kinderen krijgen wel gelijke kansen. Dat heeft niets met kinderopvang te maken. Ouders kunnen ook een heleboel met hun kinderen doen.
  Ik ben echt benieuwd waar het naar toe gaat. De druk is nu al groot, te weinig personeel etc.

 5. Als kinderopvangsector brengt het heel veel onzekerheid, er is zoveel verschil in kosten. Het ene Kdv zit in een dure wijk en betaald veel meer huur en de ander heeft weer andere hoge kosten. Hoe gaan zij het bedrag bepalen wat er vergoed wordt, want door de kostenstijging gaan de prijzen in 2022 behoorlijk omhoog, ver boven wat er nu vergoed wordt met de kinderopvangtoeslag. En er is nu al geen personeel, en die zijn er aankomend jaar ook nog niet, terwijl dit de wachtlijsten alleen maar langer gaat maken en wij nu al zoveel ouders teleur moeten stellen. Als ze nu eens zo snel waren met de 1 op 3 regel terug te draaien naar 1 op 4, dan krijgt iedereen weer wat lucht en komt er personeel vrij!

 6. Het klinkt ideaal maar het gaat te laat komen. Wij hebben altijd fulltime kinderopvang gehad omdat wij beide fulltime werken. 3 kids waarvan 1 kind op de basisschool. Vanaf januari 2022 verdubbeld onze ouderbijdrage en kunnen wij het niet langer bekostigen. Nu aan het smeken bij opas en omas of zij een paar dagen kunnen doen. Thuiswerken met kinderen proberen. (Maar met baby en peuter eig niet te doen). Ze gaan dit zeker weten niet middenin 2022 aanpassen. Kinderopvang mogen zich dus gaan voorbereiden op meer klandizie in de toekomst. Maar dat na een jaar (2022) vol opzeggingen, minderingen en onvermijdelijke faillissementen rondom kinderopvancentra. 2012 all over again.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.