Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Kinderopvang voor álle kinderen betekent een verdubbeling van de ontwikkeltijd’

Frida Noordzij
Ouders en maatschappelijke kinderopvangorganisaties reageren enthousiast op het plan in het regeerakkoord om kinderopvang (grotendeels) gratis te maken en de kinderopvangtoeslag af te schaffen, zeggen branchevereniging BMK en Stichting Voor Werkende Ouders. De partijen zien het liefst dat wérkende ouders daarnaast aanspraak kunnen maken op een derde, vierde of vijfde dag gratis kinderopvang.
kinderopvang-voor-alle-kinderen-betekent-een-verdubbeling-van-de-ontwikkeltijd
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Twee dagen (vrijwel) gratis kinderopvang (inclusief gastouderopvang): de kans wordt reëler dat dit in de toekomst mogelijk is als er een coalitieakkoord komt tussen partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en Stichting Voor Werkende Ouders (VWO) zijn blij met de extra ontwikkeltijd die dit plan oplevert: van 7.500 uur per kind (940 uur per jaar op de basisschool, maal 8 jaar is: 7.520 uur in totaal) naar minimaal 15.000 uur ontwikkeltijd (zie tabel hieronder).

De berekening van de extra ontwikkeltijd die twee dagen gratis kinderopvang en bso oplevert. Bron: BMK en Voor Werkende Ouders

Kansenongelijkheid

De kinderopvang vergroot op dit moment eerder de kansenongelijkheid dan dat het de ongelijke start voor kinderen verkleint, stellen de partijen. Reden is dat het ene kind wél en het andere kind geen toegang heeft tot de kinderopvang, afhankelijk van het werk en inkomen van ouders. Voor kinderen die niet naar het kinderdagverblijf gaan, start de ontwikkeltijd pas op de basisschool. Dat kan en moet anders, vinden de BMK en VWO. Winsemius: ‘Deze kinderen missen nu enorme ontwikkelingskansen in de voorschoolse en basisschoolperiode. Twee dagen per week toegang tot het kinderdagverblijf en de bso, betekent een verdubbeling van de ontwikkeltijd voor deze kinderen naar 15.000 uur. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en ontwikkelen zich spelenderwijs met leeftijdsgenootjes. Wij vinden dat iéder kind van 0 tot 13 jaar recht heeft op de taalstimulans en brede talentontwikkeling met sport, cultuur en huiswerkbegeleiding.’

Vijf dagen gratis kinderopvang

Daar blijft het niet bij, als het aan de BMK en VWO ligt. De partijen pleiten voor extra dagen gratis kinderopvang voor werkende ouders, zodat voor ouders die graag meer dagen per week willen werken de drempel weggenomen wordt voor de kosten van kinderopvang. VWO-directeur Marjet Winsemius: ‘Met deze aanpak kan de volledige kinderopvangtoeslag worden afgeschaft, wordt de kansenongelijkheid bestreden én worden ouders gestimuleerd om meer te werken. Goed voor kinderen, ouders en hét antwoord op de groeiende arbeidsmarkttekorten.’

Simpeler stelsel

BMK-voorzitter Loes Ypma pleit voor een zo simpel mogelijke uitvoering van het regeerakkoord: ‘Door de kinderopvang gratis voor ouders te maken en rechtstreeks te financieren aan de kinderopvang, in plaats van via ouders, wordt het stelsel véél simpeler. Dit leidt tot veel minder gedoe voor ouders en zorgt ervoor dat ouders niet meer het risico lopen geld terug te moeten betalen. De uitvoering kan eenvoudig en goed geregeld worden door van kinderopvang een rechtstreeks gefinancierde, pedagogische basisvoorziening te maken, net als het onderwijs. Voor de fasering kan er gekozen worden om nu twee dagen gratis te maken voor ieder kind en vijf dagen voor werkende ouders. De volgende kabinetsperiode kan dit vijf dagen gratis kinderopvang voor ieder kind worden.’

Arbeidsmarkttekorten

Toegankelijke kinderopvang is het antwoord op de groeiende arbeidsmarkttekorten, stellen de partijen, omdat het ouders in staat stelt te werken en te investeren in hun loopbaan. ‘De top van de vergrijzing in Nederland bereiken we pas in 2040 en iedere pedagogisch medewerker maakt het voor zeven jonge ouders mogelijk om te kúnnen werken. Voor een kabinet dat de deeltijdfactor wil verhogen is gratis kinderopvang een absolute voorwaarde.’

Loopbaanpersectief

Ook de kinderopvang kampt met tekorten aan gekwalificeerd personeel. BMK en VWO denken dat het plan voor gratis kinderopvang de sector juist een boost geeft. Ypma: ‘Dit regeerakkoord biedt de sector kinderopvang een financiering die niet meer afhankelijk is van de Nederlandse economie (en de werkeloosheidscijfers onder ouders). Dit was de reden dat we in 2015 afscheid moesten nemen van bijna de helft van onze medewerkers. Dit regeerakkoord biedt de pedagogisch medewerkers loopbaanperspectief en waardering waardoor de beroepstrots toeneemt. Dit stelt de sector in staat (nieuwe) medewerkers aan te trekken en te behouden. Dit zorgt weer voor een grotere instroom op de mbo- en hbo-opleidingen en trekt daarnaast zij-instromers aan. In samenwerking met onderwijs, sport en cultuur kan de kinderopvang tenslotte aantrekkelijke combinatiebanen realiseren.’

5 REACTIES

 1. Een praktisch probleem: waar komt het personeel hiervoor vandaan? De kinderopvang kan het nu al nauwelijks bolwerken. De opleiding duurt weliswaar maar een jaar, maar deze beslissing leidt niet ineens tot meer animo onder jongeren voor dit werk.

  Verder is het een goed idee natuurlijk. Kansengelijkheid, belastinginkomsten, BBP, werkgelegenheid, arbeidsparticipatie. Vrijwel alles heeft baat bij deze maatregel.

  Het argument dat als je kinderen wil, je er ook maar 100% voor moet zorgen stamt uit de tijd van huismoeders en vaders die op zondeg het vlees kwamen snijden. Het aanbod van gevarieerd speelgoed, sociale ontwikkeling, gevarieerd en gezond eten, veiligheid, en tal van andere aspecten varen wel bij professionele opvang van kinderen gedurende wat neer komt op maximaal zo’n 40 uur per week van 168 uur.

 2. Lees alle reacties
 3. het is gebleken uit een onderzoek dat de ouders helemaal niet meer gaan werken als de kinderopvang gratis wordt. Het is mij een raadsel hoe de Overheid dit denkt te gaan doen terwijl er een enorm personeelstekort is bij de Kinderopvang en er al grote wachtlijsten zijn.

 4. Ik ben het er helemaal niet mee eens kinderopvang gratis. Waarom en dan nog wel het liefst 5 dagen. Kom op zeg. Ouders willen graag kinderen en dan evt 5 dagen gratis naar de opvang, zodat ze meer kunnen werken. Ze hebben niet voor niets kinderen.
  En wat betreft de kinderopvang, waar blijft straks de kwaliteit.
  Ik werk er zelf en op een BSO.
  Straks wordt het een chaos. Er zullen ook kinderen komen waar van de ouders niet werken. We zijn geen oppas. Het is een vak.
  Kinderen krijgen wel gelijke kansen. Dat heeft niets met kinderopvang te maken. Ouders kunnen ook een heleboel met hun kinderen doen.
  Ik ben echt benieuwd waar het naar toe gaat. De druk is nu al groot, te weinig personeel etc.

 5. Als kinderopvangsector brengt het heel veel onzekerheid, er is zoveel verschil in kosten. Het ene Kdv zit in een dure wijk en betaald veel meer huur en de ander heeft weer andere hoge kosten. Hoe gaan zij het bedrag bepalen wat er vergoed wordt, want door de kostenstijging gaan de prijzen in 2022 behoorlijk omhoog, ver boven wat er nu vergoed wordt met de kinderopvangtoeslag. En er is nu al geen personeel, en die zijn er aankomend jaar ook nog niet, terwijl dit de wachtlijsten alleen maar langer gaat maken en wij nu al zoveel ouders teleur moeten stellen. Als ze nu eens zo snel waren met de 1 op 3 regel terug te draaien naar 1 op 4, dan krijgt iedereen weer wat lucht en komt er personeel vrij!

 6. Het klinkt ideaal maar het gaat te laat komen. Wij hebben altijd fulltime kinderopvang gehad omdat wij beide fulltime werken. 3 kids waarvan 1 kind op de basisschool. Vanaf januari 2022 verdubbeld onze ouderbijdrage en kunnen wij het niet langer bekostigen. Nu aan het smeken bij opas en omas of zij een paar dagen kunnen doen. Thuiswerken met kinderen proberen. (Maar met baby en peuter eig niet te doen). Ze gaan dit zeker weten niet middenin 2022 aanpassen. Kinderopvang mogen zich dus gaan voorbereiden op meer klandizie in de toekomst. Maar dat na een jaar (2022) vol opzeggingen, minderingen en onvermijdelijke faillissementen rondom kinderopvancentra. 2012 all over again.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.