Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang voert geen actie, maar opent deuren

Onderwijsstakingen; ook in de kinderopvang zijn we er al een beetje aan gewend geraakt. Even leek er sprake van een vergelijkbare actie in de kinderopvang, maar noch de FNV noch beroepsvereniging PPINK zet zo’n actie op. Veel bso’s besluiten hun deuren op 15 maart toch ook maar te openen voor kinderen die geen klant van de bso zijn om zo ouders te ontlasten.
AdobeSTock

Kort na de bekendmaking van de algemene onderwijsstaking, waar dit keer al het onderwijs aan meedoet, leek de bereidheid voor een actie in de kinderopvang ook aanwezig. Op social media spraken met name beroepskrachten zich kritisch uit over werkdruk, personeelstekort en beklemmende regelgeving. Maar tot een echte actie heeft dit uiteindelijk (nog) niet geleid.

Nieuwe cao-onderhandelingen

Bij vakbond FNV kregen ze dergelijke signalen als reactie op de onderwijsstaking niet binnen. ‘De werkdruk, het personeelstekort en de strakke wet- en regels zijn al enige tijd onderwerp van gesprek bij onze leden. Maar dat heeft bij ons nog niet geleid tot een roep om actie of staking’, zegt woordvoerder Annika Heerekop. Wat niet wegneemt dat FNV de meningen van pedagogisch medewerkers graag ontvangt. ‘We roepen beroepskrachten op om dergelijke signalen met ons te delen zodat wij die kunnen inzetten tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao eind dit jaar.’

PPINK

Bij PPINK besloten ze eerder al dat het niet aan hen was om een petitie of actie voor beroepskrachten op te zetten. Ook al bleek er uit een enquête op hun Facebookpagina overuidelijk dat pm’ers graag een petitie wilden starten om voor hun werk op te komen. ‘Maar als je gaat kijken waarom, komen er verschillende redenen omhoog die aan verschillende partijen geadresseerd zijn’, zegt een PPINK-woordvoerder. ‘Onderwerpen als werkdruk en personeelstekort liggen niet alleen bij de overheid, eventueel ook bij werkgevers. ‘ PPINK wil zich meer bezighouden met de kwaliteit van het vak pm’er dan in actie te komen.

Sportdag

Bso’s zijn bezig om invulling te geven aan vrijdag 15 maart als meer ouders wellicht een beroep op ze willen doen. BSO de Club van Belle Fleur in Oosterhout kwam in het lokale nieuws omdat ze op 15 maart een speciale sportdag organiseren waarbij ook niet-klanten (tegen betaling) welkom zijn. Het geld dat hiermee verdiend wordt, gaat naar Make a Wish. Ook de bso’s van Partou openen veelal hun deuren voor niet-klanten, als de bezetting dit tenminste toelaat. En tijdens die dag staan er allerlei verschillende activiteiten op het programma.

Solidair

Ilse Raasing, directeur van Stichting Kinderopvang Waterland (SKW), laat desgevraagd weten met de scholen in gesprek te zijn gegaan over wat te doen. Want met het opvangen van kinderen, draag je niet bij aan het statement dat scholen met de staking willen maken. Raasing was bang daardoor niet solidair te zijn met de scholen met wie ze juist goed samenwerkt. Voor Raasing een reden om op 15 maart alleen open te zijn voor bestaande klanten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.