Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang overgenomen door Scandinavische organisatie

Kindex, de kinderopvangorganisatie uit Voorschoten, is per 1 april in handen van de Scandinavische kinderopvangorganisatie Norlandia. Dit is de grootste speler op de kinderopvangmarkt in Noorwegen en Zweden. De overname van Kindex betekent voor Norlandia de eerste overname buiten Scandinavië.
Kinderopvang overgenomen door Scandinavische organisatie
Foto: ANP Xtra

Voor directeur-eigenaar Jan Schalkx van Kindex komt de overname op precies het goede moment nu hij op het punt staat met pensioen te gaan. In het Leidsch Dagblad vertelt hij waarom hij met Norlandia in zee is gegaan. ‘Ik voel me, na hier twaalf jaar te hebben gewerkt, verantwoordelijk voor mijn medewerkers. Ik moet er niet aan denken dat ik door een overname de werkgelegenheid op het spel zou zetten. Bij Norlandia heb ik het vertrouwen dat de continuïteit wordt nagestreefd.’

Andere cultuur

Schalkx zocht naar een overnamekandidaat die niet alleen continuïteit kan bieden, maar die ook iets kan toevoegen aan het pedagogische aspect. ‘We hebben gekozen voor een andere cultuur. In Nederland is toch alles een beetje hetzelfde.’ Eenmaal benaderd bleek directeur Yngvar Tov Herbjornssonn enthousiast: ‘We zijn onder de indruk van de kwaliteit en de toewijding van de medewerkers van Kindex.’

Zorghotels

De omzet van Norlandia is zestien keer groter dan die van Kindex. Behalve van kinderopvangorganisaties is The Norlandia Care Group eigenaar van verzorgingshuizen en speciale zorghotels. In totaal werken er 2600 mensen voor Norlandia. De kindercentra van de organisatie werken onder verschillende namen in Zweden en Noorwegen. Deze heten onder andere VIFO Barnehagene en Småstrilane.

Geen veranderingen

Voor Kindex werken een kleine tweehonderd medewerkers, zowel in de dagopvang als de tussenschoolse opvang. De huidige directeur Schalkx verwacht niet dat er door de overname iets verandert voor de medewerkers. Hooguit kan de organisatie profiteren van de pedagogische opvatting van de Scandinavische organisatie. ‘In Noorwegen vinden ze bijvoorbeeld dat kinderen van de acht uur dat ze naar de opvang gaan, zes uur buiten moeten spelen. Ook krijgen jongens en meisjes standaard kookles. Het is niet zo dat dit in Voorschoten ook gaat gebeuren. Maar we kunnen veel van elkaar leren’, aldus Schalkx.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.