Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang in grote stad duurder

De uurprijs is in stedelijke gebieden hoger, maar de relatieve stijging vanaf 2015 is overal ongeveer hetzelfde. De financiële toegankelijkheid van kinderopvang in alle gebieden lijkt voldoende geborgd, meldt demissionair minister Asscher aan de Tweede Kamer.
Kinderopvangstadduurder.jpg
Er bestaat een verband tussen de absolute uurprijs en de mate van stedelijkheid. In zeer sterk stedelijke gebieden is de uurprijs van dagopvang het hoogst. - Foto: Fotolia

Op verzoek van CDA-kamerlid Heerma heeft Asscher onderzoek laten doen naar de  ontwikkeling van de uurprijzen van kinderdagverblijven en de verschillen tussen de regio’s.

Uitkomsten onderzoek

Er bestaat  een verband tussen de absolute uurprijs en de mate van stedelijkheid. In zeer sterk stedelijke gebieden is de uurprijs van dagopvang het hoogst. De uurprijs loopt af naarmate gebieden minder stedelijk worden. In de meest stedelijke gebieden ligt de prijs gemiddeld 3,2 procent boven de maximum uurprijs en in het minst stedelijk gebied is dat 0,7 procent onder de maximum uurprijs (cijfers van december 2016). Gemiddeld genomen lagen uurprijzen eind 2016 1 procentpunt meer boven de maximum uurprijs dan eind 2015. Per 1 januari 2017 zijn de maximum uurprijzen met 2,5% extra geïndexeerd, als gevolg van afspraken uit het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang.

Prijsontwikkeling

De gemiddelde prijsontwikkeling van dagopvang bedroeg in de periode december 2015 t/m december 2016 1,7%. In zeer sterk stedelijke gebieden lag de ontwikkeling met 1,8% net boven het gemiddelde en in de niet-stedelijke gebieden met 1,6% net eronder. Met andere woorden: de tariefsontwikkeling in 2016 verschilde nauwelijks tussen zeer stedelijke en niet-stedelijke gebieden.

Monitoren

Demissionair minister Asscher wil, gegeven de signalen uit het veld over toenemende wachtlijsten, dit onderzoek later opnieuw laten uitvoeren om te kunnen monitoren dat kinderopvang toegankelijk blijft voor ouders uit alle inkomensgroepen. ‘Als uit de monitor zorgelijke signalen volgen, kan ik aanvullend onderzoek verrichten naar wachtlijsten. De Kamer zal in het najaar opnieuw worden geïnformeerd,’ schrijft Asscher aan de Tweede Kamer.

Lees hier de brief van Asscher aan de Tweede Kamer >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.