Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang heeft na anderhalf jaar weer een cao

Er komt eindelijk een eind aan de cao-loze periode in de kinderopvang, die anderhalf jaar lang duurde. De leden van de vakbonden hebben ingestemd met het principe-akkoord. Eerder al stemden de werkgevers in met de cao.
Kinderopvang heeft na anderhalf jaar weer een cao
Foto: ANP Photo

Abvakabo, veruit de grootste vakbond in de kinderopvang, ontving van 75 procent van de leden een positieve stem op het akkoord. Dat betekent dat de cao met terugwerkende kracht wordt ingevoerd vanaf 1 januari 2013. De cao geldt voor een periode van twee jaar en loopt tot en met 31 december 2014.

Loonsverhoging

Voor medewerkers in de kinderopvang betekent dit een loonsverhoging van 1 procent in 2013 en 1 procent in 2014. Ook krijgen zij een eenmalige uitkering van 150 euro bruto in maart 2014 en nog een keer in september 2014.  Daarvoor in de plaats verdwijnt de eindejaarsuitkering.

Flexibel inroosteren

Voor werkgevers betekent de nieuwe cao dat ze meer vrijheid krijgen om medewerkers flexibel in te roosteren. Zij hoeven niet meer maximaal 10 procent af te wijken van de gemiddelde arbeidsuren van een medewerker, dit wordt 20 procent. De dagen die een pm’er teveel of te weinig heeft gewerkt, moet in overleg met de leidinggevende vrij- dan wel ingeroosterd worden.

Open aanspreekcultuur

Afgesproken is dat er projecten in de kinderopvang worden opgezet waarin medewerkers leren elkaar makkelijker ergens op aan te spreken. Verder krijgen ongeveer 100 wajongers (jong gehandicapten) de kans om in de branche te gaan werken.

De definitieve tekst is nog niet online beschikbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.