Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderopvang draagt bij aan welvaart in Nederland

Wat is kinderopvang waard? Veel, ontdekten onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Brancheorganisatie Kinderopvang. Kinderopvang van een hoge kwaliteit brengt kinderen verder op school. Moeders werken meer uren door kinderopvangtoeslag. Dat leidt alles bij elkaar tot een verhoging van het Bruto Binnenlands Product en dus een welvaartsstijging.
Moeders zouden 10 procent minder uren werken en naar schatting ruim 56.000 moeders zouden helemaal niet werken als er geen kinderopvangtoeslag bestond.
Moeders zouden 10 procent minder uren werken en naar schatting ruim 56.000 moeders zouden helemaal niet werken als er geen kinderopvangtoeslag bestond. - Foto: iStock

Om de vraag ‘wat kinderopvang waard is voor de Nederlandse economie’ te beantwoorden keken onderzoekers wat het effect is van kinderopvang op schoolprestaties van kinderen, de arbeidsparticipatie van ouders en de welvaart in Nederland.

Schoolprestaties

Of kinderopvang effect heeft op de (school)prestaties van kinderen is afhankelijk van het opleidingsniveau van de ouders. Kinderen van laagopgeleide ouders zijn zeer gebaat bij kinderopvang. Zij groeien in hun cognitieve vaardigheden, behalen betere prestaties op school en verdienen een hoger loon. Dit positieve effect is er bij kinderen van hoogopgeleide ouders alleen als de kinderopvang een hoge kwaliteit heeft.

Kinderopvang heeft op meerdere fronten waarde: voor kinderen, ouders en de welvaart in Nederland. Wilt u dit positieve rapport met ouders delen? Download dan deze tekst voor in uw nieuwsbrief, op uw website óf print het uit en hang het op uw informatiebord.Download de tekst >>

Gedragsproblemen

Wat ook geldt is dat hoge kwaliteit kinderopvang leidt tot minder gedragsproblemen op latere leeftijd. Maar er is weinig verschil te zien in de emotionele ontwikkeling van kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan of die thuisblijven. Niet als zij 30 maanden zijn en ook niet als zij 15 jaar zijn.

Arbeidsparticipatie moeders

Investeren in kinderopvang betekent ook investeren in de arbeidsproductiviteit van moeders, zo ontdekten de onderzoekers. Zonder kinderopvangsubsidie zou het gebruik van kinderopvang 58 procent lager liggen. Moeders zouden 10 procent minder uren werken en naar schatting ruim 56.000 moeders zouden helemaal niet werken als er geen kinderopvangtoeslag bestond. Dat heeft effect op de inkomsten voor de overheid: minder sociale premies, minder belasting en vaker een beroep op uitkering. Moeders die zich terugtrekken van de arbeidsmarkt verdienen op de langere termijn minder.

Bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag hebben een negatief effect gehad op de kwaliteit van kinderopvang. Dit meldde het CPB in een onlangs gepubliceerde ‘Discussion Paper’. Lees meer >>

Welvaart Nederland

Voor de economische waarde van kinderopvang, berekenden de onderzoekers drie scenario’s door. Daaruit blijkt dat door het schrappen van een overheidsbijdrage aan kinderopvang, de welvaart daalt met 969 miljoen euro per jaar. Dit komt doordat moeders minder gaan werken en dus belasting afdragen. Kinderopvang wordt voor een grote groep ouders immers onbetaalbaar. Kinderen profiteren ook minder van kinderopvang als het voor ouders duurder wordt. Zij zullen op termijn minder gaan verdienen en minder belasting afdragen.

Kwaliteit kinderopvang

In 2014 gaven ouders, werkgevers en overheid gezamenlijk 0,5 procent van het Bruto Binnenlands Product uit aan kinderopvang. Vergeleken met andere landen gaan er in Nederland veel kinderen naar de kinderopvang (60 procent), maar zij gaan wel minder uren vergeleken met kinderen in andere landen (19 uur per week). De kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang is vergelijkbaar met de kwaliteit van kinderopvang in Zweden. Nederland onderscheidt zich door een hoog aantal pedagogisch medewerkers op een groep kinderen.

Bekijk het rapport Het economisch belang van kinderopvang hier >>

2 REACTIES

  1. Ik lees ook niks over welzijn…..en ben benieuwd naar geluksgevoel van de volwassenen die als kind 3,4 of 5 dagen naar de opvang zijn geweest. Eea hangt natuurlijk ook af of iemand op z'n plek was op de opvang èn of ouders het wel of niet leuk vonden om met hun eigen kind om te gaan en het geduld op te brengen dat nodig is om een kind èn in z'n waarde te laten èn op te voeden…..

  2. Lees alle reacties
  3. Kinderopvang is goed voor de sector. In Zweden is kinderopvang voor kinderen van 3-5 jaar 15 uur per week gratis. De meeste ouders en kinderen maken gebruik van de kinderopvang. Verschil met Nederland is dat ouders soms weken mee gaan naar de opvang tot het kind gewend is en niet, zoals in Nederland, gillend wordt achter gelaten. Relatie tussen kinderopvang en schoolprestaties is discutabel. Zweden is enorm gezakt in de PISA-ranking. Nu afwachten of Nederland ze zal gaan volgen in deze dalende lijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.