Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kindermishandeling vaker binnen eenoudergezin

Een relatief groot aandeel (44 procent) van slachtoffers van kindermishandeling komt uit een eenoudergezin. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS op basis van cijfers uit 2014.
Foto: AdobeStock

Het CBS gebruikte voor de studie gegevens van zestien Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s), die in 2014 in totaal 19.340 slachtoffers registreerden. Dit betekent dat zes op de duizend kinderen te maken hadden met kindermishandeling. Waarschijnlijk liggen de werkelijke cijfers hoger omdat dit alleen om de geregistreerde gevallen gaat.

Jonge kinderen vaak slachtoffer

Jonge kinderen zijn relatief vaak slachtoffer van kindermishandeling. Van kinderen tot en met 3 jaar werden zeven op de duizend kinderen bij het AMK geregistreerd. Kinderen tussen 12 en 17 jaar werden met vier op de duizend kinderen het minst vaak geregistreerd.


Kindermishandeling zou net zo’n bespreekbaar onderwerp moeten zijn binnen de kinderopvang als de bestrijding van taalachterstanden, speelgoedkeuze of de communicatie met ouders. Toch wordt het onderwerp gemeden. Lees meer >>


Niet werken

Kinderen die geregistreerd zijn als slachtoffer van kindermishandeling komen naar verhouding vaak uit gezinnen waar beide ouders niet werken. Van de slachtoffers van kindermishandeling heeft bijna 40 procent twee ouders die niet werken. Ter vergelijking: van alle kinderen onder 18 jaar heeft ongeveer 10 procent ouders die beiden niet werken.

Oorzakelijke verbanden

Het SBS voerde deze verkennende studie uit in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en meldt dat er op basis van deze studie onder zestien AMK’s geen conclusies over oorzakelijke verbanden worden getrokken. ‘In deze studie zijn alleen de geregistreerde gevallen van kindermishandeling meegenomen waardoor de prevalentie waarschijnlijk een onderschatting is van de werkelijkheid.’

Bron: CBS

1 REACTIE

  1. Mogelijk ook hier het topje van een IJsberg.
    De foto bij dit artikel suggereert dat het vooral mannen zijn die hun kinderen mishandelen. Blijkt dat ook uit de cijfers van het CBS?
    Relatief meer mishandeling bij éénoudergezinnen en bij twee niet-werkende ouders.
    Zou er een relatie kunnen zijn met armoede?
    Niet dat het antwoord op deze vragen de kindermishandeling minder ernstig maakt. Net zo min als geestelijke mishandeling minder erg zou zijn als lichamelijke en daardoor meer zichtbare mishandeling.
    In een aparte post iets over het signaleren van mishandeling/misbruik

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.