Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderdagverblijf schrapt eigen bijdrage voor minima

Tienermoeders

De Rotterdamse kinderopvangorganisatie Sarafina schrapt de eigen bijdrage voor een deel van hun klanten die de kinderopvangkosten niet langer meer kunnen ophoesten. Bij Sarafina komen veel tienermoeders die nog naar school gaan of in een reïntegratietraject zitten. Het gaat voor één kind om 187 euro per maand voor vijf dagen opvang per week.

Deurwaarderkosten
‘Onderaan de streep levert deze werkwijze ons meer op’ vertelt Chantel Goeptar eigenaresse van het kindercentrum. ‘We maakten voorheen veel kosten om het geld bij ouders te innen, herinneringen te sturen en de deurwaarder erheen te sturen.’ Goeptar, zelf ook jong moeder geworden en dus ervaringsdeskundige, kreeg te maken met schrijnende gevallen. ‘Het ging me aan het hart. Ik weet als geen ander hoeveel geld 187 euro per maand voor mijn klanten is. Het is geen onwil, zij kunnen dit gewoon niet betalen.’

Gratis wendagen
En dus ging Goeptar in overleg met de accountant en op onderzoek uit naar de mogelijkheden. ‘Ik kwam erachter dat er collega’s zijn die korting geven op de eigen bijdrage of gratis wendagen aanbieden.’ Studerende moeders krijgen veel kinderopvangtoeslag en Goeptar zag dat de relatief lage eigen bijdrage door het kindercentrum op te hoesten was omdat er andere kosten wegvielen. Of het kwijtschelden ook daadwerkelijk zal leiden tot terugkerende of nieuwe klanten weet ze nog niet. Goeptar spreekt hierover geen verwachtingen uit.

Continuïteit
Ze hoopt dat jonge moeders die nu hun studie hebben moet afbreken, terugkomen en hun opleiding weer oppakken. ‘Dat is ook goed voor de kinderen. Zij zitten nadat ze gewend zijn vijf dagen bij ons te komen, opeens weer thuis. Weg continuïteit, weg stabiele basis, dagelijks warme maaltijden, vriendjes en rijke omgeving. Dat is echt een onwenselijke situatie.’

Foto: ANP

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beetje vreemd dat de kinderopvangorganisatie de moeders niet wijst op de regeling van de Gemeente dat die de eigen bijdrage voor moeders (of vaders) die studeren, of in re-integratie trajecten zitten. Dan is het gratis namelijk. De Gemeente vergoedt éénzesde deel en dat is meestal lager dan de eigen bijdrage.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.