Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderarts Patricia Bruijning: waarom kinderen nu brandhaarden zijn van corona

Tijdens de eerste coronagolf werden kinderen nauwelijks besmet, omdat hun afweersysteem sterker is dan bij volwassenen. Ook gaven kinderen het virus destijds amper door. Maar sinds de deltavariant is dat anders. Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, legt uit hoe dat zit in een podcast van de BK.
Patricia Bruijning
Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

De deltavariant is aanzienlijk besmettelijker en kinderen geven deze variant makkelijker aan elkaar door, aldus Patricia Bruijning. Dit hangt samen met het feit dat zij niet gevaccineerd zijn, in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de volwassenen. Daardoor worden kinderen momenteel als ‘brandhaarden’ beschouwd.

Maar ook met de nieuwe varianten blijkt het immuniteitssysteem van kinderen beter te zijn afgesteld dan dat van volwassenen. Ze lopen het virus sneller op, maar worden niet tot nauwelijks ziek. Minder dan 1 procent van de kinderen tussen de 5 en 11 jaar belandt in het ziekenhuis.

Bezorgdheid medewerkers kinderopvang

Veel pedagogisch medewerkers zijn bezorgd over deze ontwikkeling. Bruijning begrijpt dat maar stelt hen gerust. Als gevaccineerde medewerkers toch besmet raken, zijn ze goed beschermd. De kans is zeer klein dat ze in het ziekenhuis belanden. Wel kunnen de medewerkers het virus doorgeven en daarom is het van belang dat er getest blijft worden.

De kinderarts onderstreept dat kinderen vooral elkaar en soms hun ouders kunnen besmetten. De brandhaardfunctie verloopt dan via kinderen naar de ouders.

Sluiten van scholen en kinderopvang

Moeten we de verspreiding van het virus beperken door kinderopvang en scholen te sluiten? Patricia Bruijning hoopt van niet maar kan geen zekerheid geven. De cijfers lijken momenteel af te vlakken, maar als zij één ding geleerd heeft in de afgelopen tijd, is dat je tijdens een pandemie nooit ‘nooit’ kan zeggen. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet wat de omikron-variant gaat brengen.

Booster voor pedagogisch medewerkers

Op de vraag van BK of het zinvol is om pedagogisch professionals eerder een booster te geven antwoordt Bruijning dat een boostervaccinatie vooral bedoeld is voor ouderen. De meeste mensen die nu gevaccineerd zijn en in de kinderopvang werken zijn relatief jong en zijn kortgeleden gevaccineerd en dat betekent dat je voorlopig nog voldoende beschermd bent.

De podcast met Patricia Bruijning vind je hier.

 

2 REACTIES

  1. Mijn naam is Siep de Haan.
    Ook kinderen spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van Covid. Ook zij zijn bezorgd over corona en willen meehelpen om deze nare ziekte de wereld uit te krijgen. We moeten samen de corona bestrijden, volwassenen en kinderen.

  2. Lees alle reacties
  3. 1. De Deltavariant is al in april 2021 in Nederland. Patricia Bruijing meldt pas op 9 december 2021 dat de Deltavariant zoveel besmettelijker is door kinderen.
    2. 1% van alle kinderen tussen 5 en 11 belandt in het ziekenhuis, aldus Patricia Bruijning. 1% van 1miljoen = TIEN DUIZEND KINDEREN in het ziekenhuid.
    Docenten weten al veel langer hoeveel gevaar kinderen en hun ouders lopen. Wij hebben al artikelen geschreven in januari 2021.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.