Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindcentrum en ouderenzorg op één plek: ‘Letterlijk en figuurlijk geen drempels’

Het eerste Integraal Kind en Ouderen Centrum (IKOC) van Nederland krijgt vorm: een zorginstelling en een IKC krijgen in Noord-Scharwoude gezamenlijke huisvesting. Het idee ontstond toen beide partijen behoefte hadden aan een nieuwe plek in het dorp. Kinderen en ouderen gaan er samen leven en samen werken: 'Er zijn letterlijk en figuurlijk geen drempels.'
Foto: Pexels / Matthias Zomer

Het ontwerp van het nog te bouwen centrum nodigt uit om de blik van jong en oud te verbreden. ‘We maken ruimte voor informele ontmoetingen. We sturen op dit sociale contact’, aldus architect Carina Nørregaard. Het project omvat vijftig zorgwoningen met ondersteunende voorzieningen en een integraal kindcentrum.

Beweegtuin

Het Integrale Kind en Ouderen Centrum wordt ontworpen als een open leer- en leefomgeving, met natuurlijke overgangen tussen functies en gedeelde voorzieningen. Naast herkenbare ontmoetingsplekken komen er specifieke ruimten voor kinderen en ouderen. Zoveel mogelijk groen blijft op de nieuwe locatie bewaard en er komen onder meer een wandelroute en een beweegtuin in de buitenruimte bij het IKOC. 

Van elkaar leren

Het IKOC is een initiatief van de gemeente Dijk en Waard, Horizon Zorgcentrum en opvang- en onderwijsorganisatie Allente. Er was een ‘schreeuwende behoefte’ aan zorgwoningen, aldus Horizon. Ook het kindcentrum had een ander en moderner gebouw nodig. Inmiddels zijn alle partijen enthousiast over het idee om de kinderen en ouderen samen te huisvesten. Een van de belangrijk doelen is dat de kinderen en ouderen elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Bijvoorbeeld bij het voorlezen of bij het verzorgen van dieren.

Ontmoetingsruimtes

Bestuurder Monique Mul van de overkoepelende scholen- en opvangorganisatie Allente vertelt hoe het idee vorm kreeg: ‘We zijn echt gaan kijken vanuit de visie 0 tot en met 100 jaar binnen een kindcentrum: hoe doen we dat?’ We deden altijd al wel veel activiteiten met ouderen in de gemeente. We werken bijvoorbeeld al met voorleesopa’s en -oma’s. Dus was het een mooie stap om dit te gaan doen: echt met elkaar in hetzelfde gebouw zitten. We kunnen gebruik maken van elkaars faciliteiten, zoals de grote keuken van de zorginstelling. En ouderen kunnen kinderen helpen, bijvoorbeeld in de moestuin.’

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van het Didam-arrest op de ontwikkeling van kindcentra?

Het idee werd in de gemeente omarmd, maar ook door bewoners, vertelt ze: ‘De ouderen kunnen bijvoorbeeld vanuit hun raam voetbalwedstrijden op het naastgelegen veld zien: op die manier leven ze echt samen.’ 

Nieuwe generatie

Binnen de woningen van Horizon Zorgcentrum wordt geprobeerd de ouderen zo lang mogelijk deel uit te laten maken van de samenleving. Volgens de organisatie is het een voordeel voor ouderen om binnen hun directe leefomgeving hun kennis en ervaringen te mogen delen en doorgeven aan de nieuwe generatie, en zo te ervaren dat zij van grote waarde zijn voor de samenleving.

Gezamenlijke leefgemeenschap

Monique Mul: ‘Motorische ontwikkeling van jonge kinderen, bijvoorbeeld het overgooien van een bal, kan ook aantrekkelijk zijn voor ouderen om de motoriek juist weer wat te verrijken. Je houdt het dichtbij de leefomgeving. Een gezamenlijke leefgemeenschap ontwikkelen is de kern.

Geluid

Hoe zit het met geluidsoverlast voor de ouderen, vraagt de plaatselijke krant zich af. Ingeborg Korthals – de Bos, bestuurder van het zorgcentrum: ‘Natuurlijk maken spelende kinderen op het speelplein geluid. Bekend is ook dat ouderen kunnen genieten van de spelende kinderen en zich hierbij weinig aantrekken van het geluid dat de ze maken. De levendigheid van jeugd is juist een voordeel. En het al vroeg leren omgaan met ouderen buiten de eigen familiesfeer draagt hopelijk bij tot de ontwikkeling van de leerlingen.’

Als alles volgens plan blijft verlopen, wordt het IKOC in de zomer van 2025 opgeleverd.

Bron: Architectenweb en Rodi

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of jouw IKC klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert je nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van de IKC’s.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.