Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindcentra 2020 wil gesprek met kabinet over toekomst

In een brief aan de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Volksgezondheid vraagt Gijs van Rozendaal van Kindcentra 2020 aandacht voor de toekomst van Integrale Kindcentra. In het regeerakkoord wordt wel geld vrijgemaakt voor een beter bereik in de voorschoolse periode. Van Rozendaal wil graag weten hoe dit een vervolg krijgt.
Foto: AdobeStock

Al jaren is een brede beweging gaande waarin gepleit wordt voor meer samenwerking tussen primair onderwijs, kinderopvang en zorg. In het SER-advies Gelijk goed van start werd gepleit voor het realiseren van sluitende arrangement voor kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar. In deze kindcentra werken idealiter verschillende partijen samen vanuit één pedagogische en educatieve visie en het liefst ook vanuit één team en onder één leiding. Een speciaal ingestelde Taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang toonde aan dat het tijd is om verdere stappen te zetten om de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang verder te faciliteren.

Toegangsrecht

Bij de vorming van kindcentra hoort ook de wens om te komen tot een toegangsrecht voor alle kinderen. Ook dit is terug te lezen in het SER-advies uit 2015. Zij pleitten in eerste instantie voor een aanbod voor alle kinderen van 2-4 jaar van 16 uur per week en op de langere termijn naar arrangementen voor kinderen van 0-12 jaar. Kindcentra 2020 pleit voor een recht op toegang tot de buitenschoolse opvang van 10 uur per week voor alle 4-12 jarigen (met een inkomensafhankelijke ouderbijdrage).

Gunstige bijeffecten

Het toegangsrecht (0 t/m 12 jaar) heeft volgens een onderbouwing bij de brief aantoonbare positieve effecten op andere posten (zoals zorg) en veel maatschappelijk gunstige bijeffecten zoals het tegengaan van segregatie, het ontschotten van voorzieningen, meer preventieve en minder curatieve zorg en het bieden van gelijke kansen aan kinderen. Tenslotte maakt dit toegangsrecht het mogelijk om de harmonisatie tussen voorschool, peuterspeelzalen en kinderopvang verder vorm te geven, zodat kinderen samen, in generieke, inclusieve voorzieningen kunnen opgroeien.

Kansen benutten

In het regeerakkoord staat dat er per jaar 170 miljoen euro uit wordt getrokken voor vve en 250 miljoen euro voor de kinderopvangtoeslag. Maar hoe dit geld exact besteed wordt, is niet verder uitgekristalliseerd. In een eerste reactie op het regeerakkoord liet Van Rozendaal zich daarom voorzichtig kritisch uit. ‘Als mijn aannames juist zijn, is dit beleid een gemiste kans in het denken over kinderopvang als pedagogische voorziening en de visie op de noodzaak tot inclusieve voorzieningen.’ Nu is het moment daar, vindt hij, om met het kabinet in gesprek te gaan om te kijken of het kabinet de kansen die er volgens hem nu liggen, kan benutten. Ook vraagt hij wat het kabinet gaat doen met de 12 adviezen die de Taskforce afgelopen maart presenteerde.

Lees hier de brief van Kindcentra 2020 aan de drie ministeries


Met welke adviezen kwam de Taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang afgelopen jaar naar buiten? Wij zetten ze op een rij. Bekijk ze hier


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.