Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KIDAK verenigt derde van de opvang in Almere

Ongeveer een derde van de kinderopvangorganisaties in Almere heeft zich afgelopen twee jaar verenigd in KIDAK, ‘Kinderen onder een dak’. Het samenwerkingsverband treedt sinds kort met haar naam naar buiten en streeft ernaar om driekwart van de organisaties in de gemeente te vertegenwoordigen.
KIDAK verenigt derde van de opvang in Almere
Foto: ANP

KIDAK lijkt een win-winsituatie op te leveren voor zowel de opvang als de gemeente en andere betrokken partijen. De vereniging zorgt voor uitwisseling van informatie en advies tussen de gemeente en de kinderdagverblijven en tussen de aangesloten dagverblijven onderling.

Harmonisatie

Almere loopt voorop als het gaat om harmonisatie. Daarbij bestaat er geen verschil meer tussen het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. De verwachting is dat vanaf augustus alle peuters (2-4 jaar) uit de gemeente terecht kunnen in de kindercentra. Ongeacht of de ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag of VVE-tegemoetkoming.

Voorbeeld

Met het initiatief hoopt KIDAK-voorzitter Frans Vlietman een voorbeeld voor andere gemeenten te zijn. ‘Er speelt uiteraard andere problematiek in andere steden, maar wie weet kan dit als voorbeeld dienen en de transitie naar harmonisatie versoepelen’.

KIDAK

Vlietman heeft twee jaar geleden het samenwerkingsverband KIDAK opgericht. ‘De aankondiging van de harmonisatie riep bij kinderdagopvangorganisaties veel vragen op’, zegt Vlietman. Ook heeft hij vanuit zijn rol in de kerngroep Jeugd in Almere opgemerkt dat het voor de gemeente ‘lastig is om het onderwerp harmonisatie naar de kinderdagverblijven te communiceren’. Zo werd één en één twee.

Het is overigens niet de bedoeling van KIDAK om de organisaties samen te voegen. ‘Binnen de samenwerking is het de bedoeling dat iedereen de eigen pedagogische ideeën probeert te behouden. Verschillen zijn juist goed.’

Harmonisatie 2015: de feiten op een rij

In 2017 moet de harmonisatie van peuterspeelzalen volledig zijn voltooid. Er bestaat dan geen enkel verschil meer tussen het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.