Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keuze voor visie en strategie blijft hangen op directieniveau

Management

De strategische risico’s en de te bepalen koers die een kinderopvangorganisatie in tijden van krapte kiest, blijft teveel hangen op directieniveau. Slechts 38 procent van de kinderopvangorganisaties heeft de risico’s zo goed in kaart gebracht dat collega’s ermee aan de slag kunnen gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van softwareleverancier Visionplanner.

BdKO-dag
Het onderzoek is gehouden naar aanleiding van de landelijke bdKO-dag (Beroepsvereniging voor directeuren in de kinderopvang) op 29 maart jl., die onder andere ging over risicomanagement in de kinderopvang. Achttien directeuren beantwoordden namens ruim 500 kinderopvanglocaties vragen over operationele en tactische risico’s, en financiële en strategische risico’s in deze tijd van krapte in de kinderopvang.

Dialoog met ouders
Van Heesch: ‘Vooral de laatste twee indicatoren beïnvloeden het beleid van de organisatie. Maar wat die risico’s zijn, wordt niet helder in kaart gebracht en vervolgens ook niet gedeeld met locatiemanagers, pedagogisch medewerkers en ouders.’ Van Heesch vermoedt dat kinderopvangondernemers het dikwijls niet gewend zijn om de dialoog met collega’s, maar ook bijvoorbeeld de klant aan te gaan. ‘Ouders wordt vaak niet gevraagd wat zij anders zouden willen of waar zij behoefte aan hebben. Dat is een gemiste kans.’

Verantwoordelijkheid
De economische recessie, wijzigingen in wet- en regelgeving en reputatieschade naar aanleiding van de zedenzaak zijn de grootste risico’s volgens de ondernemers. Maar 57 procent heeft de risicobereidheid nog niet in kaart gebracht en 64 procent bespreekt deze risicorapportage niet maandelijks met collega’s. Daarnaast is het vaak niet helder (31 procent) welke manager verantwoordelijk is voor welke prestatie-indicator.

Eenmalig overleg
‘Juist in crisissituaties is het van belang dat er gedeelde opvattingen bestaan en dat er duidelijke richtlijnen vastliggen’ zegt Van Heesch. Hij benadrukt dat een eenmalig overleg geen effect heeft. ‘Overleg over strategie, risico’s en beheersmaatregelen moet geïntegreerd worden in het dagelijkse proces. Schuw niet het overleg met medewerkers, ouders en toezichthoudende instanties.’

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.