Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Karlijn van de Wier – Vernieuwen en variëren

Die eerste zonnestralen kunnen een aparte uitwerking hebben op een mens. Bij sommigen kan de welbekende voorjaarsschoonmaak niet uitblijven, anderen móeten naar buiten. Allebei goed.

Laten we eens kijken naar de werking van die voorjaarsschoonmaak: kasten uitmesten, ordenen, organiseren, weggooien, bewaren, schoonmaken en als kers op de taart: verplaatsen. Heerlijk als alles schoon en opgeruimd is en je eindelijk dé perfecte indeling van de ruimte hebt gevonden!

Helaas wordt de perfecte indeling vaak al snel vervangen door een andere perfecte indeling en blijkt er uiteindelijk geen perfecte indeling te zijn. Het liefst streven we daarom naar de beste indeling. Dat is de indeling waarbij het best gebruik gemaakt wordt van de gegeven ruimte. De indeling die het meest uitgaat van wat we kinderen willen bieden. En daarbij lever je altijd wat in. Het wordt nooit perfect.
Het is goed om te zoeken naar welke indeling het best werkt voor je groep. Maar probeer er ook iets van te maken. Sommige indelingen veranderen bijna met de snelheid van het licht, waardoor het nog geen kans kreeg om zich te ontwikkelen. Blijf niet veranderen om het veranderen. Ik zal niet de enige zijn die regelmatig met een dikke frons door de supermarkt sjouwt om te ontdekken waar het gehakt nu weer is gebleven. Dat is geen leuk spelletje. Dat verward en irriteert.

Daar komt de koppeling: kinderen willen ook duidelijkheid, herkenbaarheid en daarmee voorspelbaarheid. Opfrissen en vernieuwen hoeft niet door alles om te gooien. Je kunt ook variëren. Variëren is iets anders dan vernieuwen. Variëren is naast je gehakt ook een nieuw soort tropische hamburger aantreffen. Het kader blijft hetzelfde (gehakt op dezelfde plek) de inhoud varieert (hey, een nieuw soort tropische hamburger!).
Probeer de indeling van de ruimte – zeker voor jonge kinderen- in grote lijnen hetzelfde te houden. En breng daarbinnen variaties aan.

En wat betreft het naar buiten willen: prima. Maar zorg dan wel voor een goed ingerichte buitenruimte…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.