Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Karlijn van de Wier – Het is weer januari!

Eind 2010 was in kindcentra terug te zien: Hallen vol herfstbladeren, vloerkleden vol sneeuw en kapstokken vol kleffe jassen. Van Sinterklaas naar Kerstmis en oud&nieuw. En dus ook van lieve briefjes voor sint, naar kerstslingers en de beste wensen.

Wekenlang heeft de ruimte in het teken gestaan van thema’s waar niemand omheen kon.
Nu is het 2011. Een heerlijk nieuw begin! Een goede gelegenheid om met frisse moed en wilde plannen met de ruimte aan de slag te gaan. De ruimte is niet langer van december, maar volop van de kinderen!

Een nieuw jaar vraagt om vernieuwing. Vernieuwing is niet perse de ruimte onherkenbaar op de kop gooien of flink budgetten over de spreekwoordelijke balk smijten…. Nee, ‘groen’ vernieuwen ziet er bijvoorbeeld zo uit:

• Spelmateriaal doseren: vergeten speelgoed aanbieden alsof het nieuw is!
• Een gezamenlijke speel-o-theek opzetten, zodat spelmateriaal uitgewisseld kan worden.
• De kleine Picasso’s en Van Gogh’s op een ‘kunstmuur’ presenteren
• Frisse plantjes toevoegen waarvoor oudere kinderen kunnen zorgen

Vernieuwen is ook:

• De verjaardagskalender opfrissen (en die op kindhoogte ophangen)
• Nieuwe foto’s vragen en maken van de kinderen, hun ouders, broertjes / zusjes en activiteiten. In bijvoorbeeld fotomapje(s) kunnen kinderen er zelf naar kijken.
• Alle formulieren en noodplannen verzamelen. Selecteren wat weg kan en de rest op één centrale plek hangen.
• En wat kan vernieuwing nog meer zijn, zonder dat het extra geld kost? Schrijf me je ideeën!

Een nieuw jaar betekent ook tijd voor nieuwe plannen. Maak met collega’s afspraken om de ruimte aan te pakken. Orden tweewekelijks speelgoed of de administratie. Kleed maandelijks één speelplek opnieuw aan.
Een geordende werk- en speelplek geeft rust aan jou én de kinderen. (Spel)materialen zijn beter te vinden. En dat nodigt kinderen uit om zelf initiatieven te nemen om de ruimte in hun spel te betrekken. Zo hebben kinderen hun ruimte weer terug.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.