Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kamp ontraadt alle moties kinderopvang

Kamp ontraadt alle moties kinderopvang

 

Het leek eenrichtingsverkeer woensdag tijdens het Algemeen Overleg over kinderopvang in de Tweede Kamer. Moties van Ineke van Gent (GroenLinks), Marriët Hamer (PvdA), Fatma Koser Kaya (D66), Eddy van Hijum (CDA) en Paul Ulenbelt (SP) konden niet op steun rekenen van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Volgens Kamp is er weinig reden tot zorgen. ‘We weten al wat de effecten van bezuiningen zijn op de arbeidsparticipatie, die is gering, dus is er geen nader onderzoek nodig.’

Arbeidsparticipatie vrouwen
Het voorstel tot meer onderzoek naar de effecten van de bezuinigingen kwam van D66-Kamerlid Koser Kaya. Zij gaf aan dat de minister zich baseert op oude cijfers uit 2011 toen er inderdaad nog sprake was van groei in de kinderopvang. Maar volgens Kamp is onderzoek naar de bezuinigingen niet van meerwaarde. Kamp benadrukt dat de arbeidsdeelname van ouders, moeders en alleenstaande moeders vorig jaar gestegen is. Op deze trends baseert hij zijn beleid voorlopig. 

Recente cijfers vraaguitval
Hamer (PvdA) drong er bij de minister op aan kinderen in achterstandswijken te ontzien. Van Gent (GroenLinks) vroeg de minister om de kinderopvang in een volgende bezuinigingsronde helemaal te ontzien en stelde een motie in. Volgens Van Gent negeert de minister de recente cijfers over vraaguitval van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Kamp ontkende dat de kinderopvang kapot bezuinigd wordt. Ook een motie over het in kaart brengen van sleutelkinderen (Ulenbelt) kon niet op zijn steun rekenen.

Leges gastouderopvang
De enorme verschillen in leges voor gastouderopvang kwamen ook aan bod. Kamp beloofde hierover in gesprek te gaan met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), ‘maar de hoogte van het bedrag is uiteindelijk een verantwoordelijkheid van de gemeente’, benadrukte hij. De minister had geen behoefte aan verder onderzoek naar leges. Hij ziet het opschonen van het Landelijk Register Kinderopvang, vooral op het gebied van gastouderopvang, als een taak van gastouders. Zij moeten zelf de gemeente informeren over wijzigingen. De gemeente informeert vervolgens de Kamer.

Informatievoorziening ouders
Kritiek was er vanuit de Kamer over de informatievoorziening naar ouders over de bezuinigingen in de kinderopvang. Kamp beaamde dat de brief vanuit de Belastingdienst laat verstuurd was. Maar vond ook dat de factsheet en de daaropvolgende Belastingbrief genoeg zou moeten zijn voor ouders. Hij ziet hierin bovendien een belangrijke taak weggelegd voor kinderopvangorganisaties door zelf het factsheet en andere actuele informatie over kinderopvangtoeslag voor ouders op een rij zetten.

Dinsdag wordt er over de ingediende moties in de Kamer gestemd.

Foto: ANP

 

3 REACTIES

  1. at we de rekening van deze bezuinigingen over enkele jaren gepresenteerd krijgen is duidelijk. De regering doet niet anders dan roepen dat er in de toekomst, vanwege vergrijzing, meer uren gewerkt moeten worden. De zorgvuldig opgebouwde uitbreiding van kindplaatsen wordt, door afhaken van ouders, nu al afgebroken. Denkt minister kamp nu echt dat over enkele jaren, als de behoefte aan kinderopvang weer zal toenemen, ondernemers nog bereid zijn zich diep in de schulden te steken om kindplaatsen uit te breiden? Hooguit de ondernemers die binnen enkele jaren flink denken te scoren, wat dat vor de kwaliteit betekent hoef ik hier niet toe te lichten.
    En dan: het overhevelen van peuterspeelzaalwerk naar ‘peuteropvang’ opdat ouders toeslag kunnen aanvragen en dit niet meer uit het gemeentelijk budget betaald hoeft te worden….legt weer meer beslag op de kinderopvangtoeslag. Uitgaven gaan omhoog en wat zal deze regering doen? Juist ja, nog verder bezuinigen want de kosten lopen op. Wat mij betreft mag deze regering (en in het bijzonder deze minister) naar huis (zonder wachtgeldregeling, er is immers werk genoeg…?)

  2. Lees alle reacties
  3. Minister Kamp kan het heel mooi vertellen maar het is te merken dat hij zelf niet meer in de kleine kinderen zit. Zelf ben ik moeder en werk ook op een kinderdagverblijf en ook wij merken dat ouders beslissen om dan maar een dagje minder af te gaan nemen en de BSO kinderen van 9 jaar alleen thuis te laten. Bezuiniging in de kinderopvang maar over een paar jaar extra kosten vanwege vandalisme?? De kwaliteit kinderopvang omhoog, waarom als de kinderen toch alleen thuis moeten blijven omdat pa en ma het niet meer kunnen betalen. Nee minsiter Kamp ik denk dat u de realiteit echt verloren bent. Goed om op de centjes te letten in deze tijd maar dit gaat geld kosten (denk maar aan alle WW-uitkeringen als de kinderopvang helemaal kapot gaat)

  4. de heer Kamp heeft zijn orders al ontvangen en is alvast vooruit gestuurd vanuit het Catshuis… maak je borst maar nat. Jammer dat zo’n regering weigert in te zien dat we de rekening (met de vergrijzing en de huidige terugloop van goed opgeleid personeel) over een aantal jaar dubbel zo hard voor onze kiezen krijgen. Chapeau!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.